El doctor Giuseppe Guarnaccia és el director de l‘ESASO i professor d’afeccions a la retina a l’escola especialitzada en oftalmologia de l’Hospital Universitari San Raffaele de Milà. És especialista en cataractes, glaucoma i afeccions de la retina. Al llarg de la seva carrera professional ha exercit diversos càrrecs de coordinació i direcció, com ara al Centre d’Operacions Oftalmològiques, a Paola-Cetraro, o al Departament de Cirurgia a l’Hospital Bianchi Melacrino Morelli, a Reggio Calàbria. Com a oftalmòleg ha realitzat aproximadament 12.000 operacions. També ha organitzat 10 congressos internacionals d’oftalmologia i ha rebut guardons com l’Anassilaos Prize a la categoria de les ciències, o el premi nacional italià de l’Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO).

Quan estudiaves medicina, per què vas escollir ser oftalmòleg?

Sempre m’ha apassionat la física òptica. Fins i tot vaig fer un curs d’astronomia durant tot un any! Per això em vaig decidir per ser oftalmòleg.

Quins són els principals reptes que l’oftalmologia afronta avui en dia en relació amb la ceguesa evitable?

Són molts, però en destacaré tres. En primer lloc, les noves tecnologies i la seva aplicació mèdica. En segon lloc, la capacitat de diagnosticar adequadament i alhora les malalties que tenen o poden tenir els pacients. Finalment, l’evolució farmacèutica, amb tots els medicaments que hi ha i que es poden anar desenvolupant els propers anys.

Quins són els principals objectius de l’ESASO?

L’ESASO es basa en tres pilars: l’ensenyament, la recerca de noves tecnologies per guarir i investigar i la recerca a través de la xarxa de professionals vinculats a l’ESASO, el que el converteix en el millor centre internacional.

Quins són els plans de futur de l’ESASO?

Estem desenvolupant laboratoris de treball per a oftalmòlegs. També els podran fer servir companyies farmacèutiques per formar els seus tècnics i per tant tenir nous professionals amb alta qualificació professional. Això aportarà un plus de confiança als oftalmòlegs a l’hora de treballar amb ells.

Com vas conèixer la tasca de la Fundació Ulls del món?

Gràcies al Dr. Corcóstegui, president del consell científic i vicepresident de l’ESASO, un dels millors retinòlegs del món i una excel·lent persona.

Com col·labora l’ESASO amb la Fundació?

Dona suport amb oftalmòlegs als projectes de formació dels oftalmòlegs locals als països en què la Fundació Ulls del món desenvolupa la seva tasca.

Quins són els projectes de futur que desenvoluparan l’ESASO i Ulls del món?

La línia de treball de futur continuarà apostant per col·laborar als projectes en què Ulls del món desenvolupa la seva tasca. Continuarem oferint ajuda als hospitals d’aquestes regions enviant oftalmòlegs qualificats d’alta capacitació per aportar el millor coneixement i alhora seguirem potenciant la formació en subespecialitats, a Lugano, dels professionals d’aquells països.