nens

Ulls del món a Mali ha seguit treballant aquest darrer trimestre en tasques de formació, conscienciació i atenció ocular a diversos nivells, sobretot de cara als infants i l’atenció primària ocular, en el marc del programa Ulls de Mali.

La formació continua sent un dels focus d’esforç de la Fundació en la lluita contra la ceguesa evitable. A Koro, 40 infermeres i llevadores han rebut formació per a primers auxilis oftalmològics. Les escoles també han estat objecte de campanyes de formació, conscienciació i detecció precoç per evitar que persones sense recursos arribin a quedar-se cegues. D’aquesta manera, a 8 centres pedagògics de la ciutat de Douentza s’ha capacitat fins a 250 professors en salut ocular. Alguns dels temes tractats han estat malalties com la infecció per tracoma, la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme, les cataractes o la higiene ocular. Gairebé 23.000 nens han participat activament en aquestes sessions, en què els mestres els han revisat gràcies a les guies d’ús i les escales d’agudesa visual Snellen ‘E’ que ha facilitat la Fundació. Això ha permès diagnosticar 246 nens i 123 nenes, que ha atès personal oftalmològic dels centres de salut.

Un altre vessant de la tasca de la Fundació és la campanya de detecció de malalties oculars. Així, 17.674 alumnes de 42 escoles de Douentza i Mopti han rebut visita per diagnosticar problemes de refracció. S’hi ha detectat casos amb malalties com conjuntivitis, problemes de retina, cataractes vinculades a traumatismes i defectes de refracció. La Fundació també hi ha proporcionat ulleres a 119 estudiants.

Les donacions de material per millorar la qualitat de les cirurgies i el seguiment del pacient és també un eix fonamental per a la Fundació a Mali. Se n’han vist beneficiats el CSREF de Tenenkou, l’Hospital Sominé Dolo, el CSREF de Djenné, el CSREF de Bandiagara i la Unitat d’Oftalmologia de Bankass. Alguns dels mecanismes subministrats són una làmpada amb tonòmetre Golda, vidres orgànics, pinces per retirar cossos estranys, retractors de la parpella o oftalmoscopis indirectes HEINE, entre d’altres. D’altra banda, l’Acadèmia de Douentza també ha rebut 160 escales d’agudesa visual Snellen ‘E’ així com manuals d’ús per a 160 escoles.

Però són tan importants les donacions com la conservació i bon estat dels materials. Per això també s’han enviat recanvis de material com bobines, bombetes i d’altres mecanismes per assegurar el funcionament de les eines diagnòstiques. I un tècnic biomèdic de l’Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica (IOTA), el centre de formació en oftalmologia més important dels països de parla francòfona a l’Àfrica, ha desenvolupat una missió de manteniment dels equipaments oftalmològics de l’Hospital Sominé Dolo de Mopti i Djenné.

El programa Ulls de Mali compta amb el suport de la Fundación Probitas, l’Ajuntament de Barcelona, la Fondation d’enterprise Théa, la Fundació Jesús Serra i el Consorci Sanitari Integral.