El Dr. Traore a la consultaSi ja és difícil actuar a un país com Mali, que viu un greu col·lapse econòmic, amb un clima social molt tens i nombrosos conflictes violents, la situació es complica quan parlem de les zones del territori que es troben inundades i amb greus problemes d’accés. És el cas del districte de Youwarou.

Youwarou es troba al nord-oest de Mopti, compta amb més de 150.000 habitants i es caracteritza pel seu abandonament i aïllament extrem, sobretot en temporada de pluges a causa de la quantitat de rius que creuen la zona. La població no disposa d’electricitat i s’il·luminen amb torxes i sistemes rudimentaris de plaques solars o grups electrògens.

Totes aquestes dificultats van provocar que durant més de 10 anys cap ONG ni entitat solidària intervingués en la zona, fins que el 2017 va arribar Ulls del món per apropar la salut ocular a una població que estava totalment desatesa. Des d’aleshores s’han anat realitzant diferents campanyes d’atenció oftalmològica, com la darrera comissió quirúrgica en la qual es va visitar a 577 pacients i es van practicar 283 intervencions de cataractes.

Però una de las millors notícies de l’any passat va ser poder facilitar la formació d’un especialista de Bamako, el doctor Oumar Traore, que s’ha incorporat al Centre de Salut de Referència de Youwarou per garantir atenció ocular de manera contínua, ja que un dels principals objectius de la Fundació es reforçar la capacitació dels equips locals perquè puguin disposar de major autonomia.

Aquesta formació ha estat finançada per Fondation Théa.