Barcelona, 1946. Xavier Trias es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1970, i es va especialitzar en pediatria. Del 1971 al 1973 va completar la seva formació de postgraduat a Gènova (Itàlia) i Berna (Suïssa), on va treballar durant un any i mig en la investigació de les malalties metabòliques, el seu diagnòstic i tractament. Del 1974 al 1981 va exercir de metge pediatra a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron. Entre el 1979 i el 1981 va ser vocal nacional d’hospitals al Consell General de Metges d’Espanya, i també vocal d’hospitals a la Junta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

El 1981 va entrar a treballar al Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, com a cap del Servei d’Assistència Hospitalària. El setembre del 1983 va assumir la titularitat de la Direcció General d’Ordenació i Planificació Sanitària. El juliol del 1984 va ser nomenat director general de l’Institut Català de la Salut (ICS), càrrec que va exercir fins al seu nomenament com a conseller de Sanitat el juliol del 1988.

El gener de 1996 va ser nomenat conseller de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2000 va encapçalar la candidatura de Convergència i Unió a les eleccions al Congrés dels Diputats, i va ser el president i portaveu del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats i president de la Comissió de Ciència i Tecnologia al Congrés dels Diputats.

El 2003 va ser escollit regidor de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Barcelona. Des de juliol de 2011 fins al juliol de 2015, va ser alcalde de Barcelona i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Actualment és el president del Grup Municipal de JuntsxCat – Trias per Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. També és membre del Consell Assessor d’Ulls del món, president de la Fundació Ictus, de la Fundació Vidal i Barraquer, i de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar.

Data de nomenament: 29/02/2024