Identificar els problemes oculars i de baixa visió en la infància és extremadament important ja que, si s’agafen a temps, es poden corregir. Ulls del món realitza campanyes a les escoles per a la detecció precoç d’aquests problemes, evitant que empitjorin i derivin en una ceguesa irreversible.

La majoria de nens i nenes no són conscients que tenen un problema visual i el seu primer contacte amb un oftalmòleg és en aquest tipus de campanyes. Quan la visió es descuida, dificulta el seu aprenentatge i provoca un baix rendiment escolar, que pot conduir a dèficits socials i psicològics.

Un condicionant important a Moçambic, a més, és fer arribar aquesta atenció a la població que es troba lluny d’una consulta. Les llargues distàncies que es recorren per accedir a un centre de salut, així com la manca de recursos econòmics per viatjar i pagar els costos del tractament, dels medicaments o de les ulleres, provoca que molts nens i nenes presentin patologies en estat molt avançat.

Al febrer, la Fundació va iniciar una campanya de revisions a escoles de primària de la província d’Inhambane, amb l’objectiu d’atendre 1.490 nenes i nens, per detectar i corregir els problemes de visió. Els més comuns són els errors de refracció, la conjuntivitis al·lèrgica i la conjuntivitis aguda. Vam entregar medicaments i ulleres graduades, i els hi vam proporcionar hàbits bàsics de prevenció i cura: no refregar-se els ulls amb les mans; evitar l’exposició al sol, al calor i a llocs amb polseguera; i acudir a consultes oculars rutinàries per controlar els tractaments.

Les escoles acullen aquestes campanyes amb els braços oberts, ja que és molt gratificant veure com els seus estudiants solucionen els problemes de visió i milloren els processos d’ensenyament i aprenentatge.

Aquestes activitats de revisió escolar s’emmarquen dins del projecte Ulls de Moçambic, que compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el Govern de Navarra.