Un ull dins d'una casaAquests dies que l’estat d’alarma davant el coronavirus obliga a gran part de la població mundial a romandre a les seves llars, volem recordar algunes recomanacions bàsiques per cuidar la visió dins de casa i evitar molèsties oculars.

– Controlar l’exposició a les pantalles. 

Passar moltes hores davant del mòbil, l’ordinador o el televisor, obliga a realitzar esforços que poden produir molèsties com fatiga visual, ull sec, picor i visió borrosa, i també poden alterar el son reparador. Durant aquests dies és recomanable no fer-ne un ús excessiu i alternar-les amb un altre tipus d’activitats que relaxin la vista, principalment unes hores abans d’anar al llit a la nit. Tot i així, i sobretot si s’ha de fer teletreball, és important seguir alguns consells:

Mantenir la distància: Distància mínima al mòbil 30 cm, tauleta 40 cm, ordinador a partir de 60 cm i deixar uns 2-3 metres fins al televisor.

Descansar la vista: Intentar aplicar la regla 20-20-20: cada 20 minuts davant d’una pantalla, mirar durant 20 segons cap a un altre lloc que es trobi a uns 20 peus (6 metres). És a dir, anar aixecant la mirada i enfocar objectes que estiguin a més distància. Així la musculatura de l’ull es relaxa i s’evita la fatiga ocular.

Hidratar els ulls: En fixar la vista a les pantalles es parpelleja menys, s’ha de forçar el parpelleig per mantenir els ulls humits i fer petites pauses d’uns segons amb els ulls tancats. En cas d’ull sec, també és recomanable hidratar la superfície ocular amb col·liris de llàgrimes artificials.

 Procurar passar temps a prop de la finestra, mirar a través d’ella i buscar que la llum natural doni a la cara.

– Evitar fregar-se els ulls.

– Si cal posar-se gotes als ulls per seguir un tractament, recordar sempre rentar-se bé les mans amb aigua i sabó.

– Tenir especial cura amb les lents de contacte per impedir infeccions.

  • evitar-ne l’ús o reduir-lo a poques hores (millor utilitzar ulleres)
  • rentar-se les mans correctament abans de tocar els ulls i les lentilles
  • en treure-se-les, no oblidar desinfectar-les o, si són d’ús diari, llençar-les
  • no dormir mai amb les lentilles posades

– Seguir una dieta saludable i equilibrada té un efecte positiu sobre la salut ocular. Per exemple, hi ha aliments molt recomanables per afavorir el bon funcionament de les glàndules lacrimals, millorar la salut de la superfície ocular i prevenir el risc d’ull sec.

FRUITA I VERDURA : Els fruits vermells, taronges, grocs i els vegetals de fulla verda (espinacs, cols, mongetes) contenen vitamina A, essencial per conservar la funció secretora de les membranes mucoses de l’ull.

CARN : La carn magra de pollastre, vedella i porc assegura la funció secretora de les membranes mucoses de l’ull. La vitamina B6 que aporten facilita el transport de la vitamina A fins a l’ull i evita patologies com l’ull sec.

ÀCIDS GRASSOS OMEGA 3 : Els fruits secs milloren la qualitat de la llàgrima i també eviten la inflamació de la superfície ocular. El peix blau ajuda a millorar la circulació a nivell del cap del nervi òptic. I els lactis redueixen el risc de patir malalties vasculars retinianes.

LLEGUMS : Aporten vitamines A i B, que faciliten i contribueixen al millor funcionament de la retina.

CÍTRICS: La vitamina C de la taronja, la llimona, el kiwi, l’aranja, el tomàquet, el pebrot o l’enciam, proporciona antioxidants que protegeixen el cristal·lí i redueixen la pressió intraocular.

CEREALS:  El pa, els cereals i els olis vegetals contenen vitamina E, que evita danys a la membrana cel·lular dels ulls i ajuda a prevenir les cataractes.