Acte d'obertura de la seu de Munduko begiak a PamplonaEl passat 14 de desembre Ulls del món/Munduko begiak va celebrar l’obertura de la seva delegació a Pamplona amb una presentació que va culminar amb la projecció de la pel·lícula Gabor a l’espai cultural Geltoki. La Fundació compta amb seu a Navarra des de 2013 i està inscrita al Negociat d’Associacions, Fundacions i Col·legis Professionals de Pamplona. Va ser el 2018 quan va començar a acomplir activitats dirigides a la ciutadania i en aquest 2021 quan ha apostat per fer un salt qualitatiu i tenir més presència a la zona amb un equip propi traçant nous vincles amb particulars, empreses i institucions sensibles amb la lluita contra la ceguesa evitable.

L’esdeveniment va comptar amb la presència del delegat de la Fundació a Navarra, Kike Otaegi i una exposició d’Alfonso Noboa, el nou coordinador a Navarra, que va explicar els projectes que s’estan duent a terme a Navarra i els plans de futur de Munduko begiak en aquesta Comunitat. Concretament, va explicar que, gràcies a la tasca prèvia del personal voluntari que ens ha donat suport, s’ha aconseguit tenir ara una presència estable amb una delegació física a Pamplona/Iruña, que ha permès anar estrenyent llaços amb la ciutadania i les institucions públiques en aquesta comunitat, aconseguint així canalitzar la solidaritat del poble navarrès cap als projectes que executa la Fundació en països com Mali, Moçambic, els campaments de persones sahrauís refugiades a Tindouf (Algèria) o Bolívia, així com sensibilitzar a Navarra sobre la situació global de la salut ocular.

L’acte va incloure també la projecció de la pel·lícula Gabor, dirigida per Sebastián Alfie, que aborda la història de Gabor Bene, un director de fotografia cec que es desplaça a Bolívia per participar en la filmació d’un clip documental sobre les activitats de cooperació de la Fundació Ulls del món/Munduko begiak al país andí. La filmació mostra la superació personal de Gabor malgrat les dificultats i les limitacions que li suposa haver perdut la vista. La trobada va concloure amb un brindis de celebració per la renovada delegació i pel futur pròsper de l’acció d’Ulls del món/Munduko begiak a terra navarresa.

Una vintena de persones van participar en la proposta a l’espai cultural i d’intercanvi Geltoki, algunes de les quals han estat i són responsables de l’èxit de Munduko begiak des de 2018, mitjançant la seva col·laboració des de molts àmbits diferents de la societat navarresa. És per això que els representants de la Fundació van aprofitar l’ocasió per agrair-los la seva contribució en la lluita contra la ceguesa evitable i a favor de l’accés universal al dret a la salut ocular.