La lent (cristal·lí) que tenim darrere de la pupil·la (nineta dels ulls) que es torna opaca és la font d’aquesta patologia, principal causa de ceguesa al món. L’OMS estima que gairebé 18 milions de persones estan cegues a causa de les cataractes, i la proporció de ceguesa per cataracta entre totes les malalties oculars varia des del 5% als països desenvolupats fins al 50% o més a les regions més pobres.

La cataracta es manifesta en forma de visió borrosa i ceguesa eventual i, encara que el principal factor de risc és l’envelliment, als països en vies de desenvolupament les dones són les més propenses a desenvolupar-la independentment de la seva edat i els infants també poden patir-la per factors genètics.

Els símptomes i processos d’aparició varien en funció del tipus de cataracta, que pot ser subcapsular, nuclear o cortical, depenent de la part afectada del cristal·lí. En qualsevol dels casos, però, la llum es torna massa brillant, al contrari que els colors, i la visió comença a ser borrosa.

Això es deu al fet que les proteïnes que formen el cristal·lí es degraden i deixen d’estar ordenades –cosa que provoca que la llum hi passi a través– i comencen a formar cúmuls, ennuvolant l'àrea afectada.

Aquesta discapacitat visual desencadenada al primer món principalment per la diabetis i el tabaquisme, als països en vies de desenvolupament la seva aparició és deguda a altres factors.

La desnutrició, la sorra, la pols i l’aire conseqüència del treball a l’aire lliure, la manca de protecció per combatre l’excessiva exposició al sol, però sobretot l’absència de cobertura sanitària oftalmològica són les causes que la provoquen als països amb menor índex de desenvolupament humà (IDH).

 

Coneix la història de la Miurca

La Miurca al quiròfan

Alguns pacients viatgen llargues distàncies per arribar a nosaltres. Una d’aquestes pacients és la Miurca Armando, una noia de 14 anys que va arribar amb la seva mare a Inhambane (Moçambic) perquè el metge que l’havia atès a Xai-Xai a 300 km va aconsellar el trasllat.

Li havien fet una operació de cataractes feia cinc anys, però malauradament el teixit cicatricial posteriorment va fer que patís ceguesa als dos ulls.

Al final va haver de deixar d’anar a escola i a més els seus companys la rebutjaven perquè s’havia quedat cega.

Quan l'oftalmòleg la va examinar va diagnosticar que segurament continuaria cega de l’ull dret, però que podia provar de salvar l’altre ull. Va haver de treure la lent de l’ull esquerre de la Miurca i després li vam proporcionar unes ulleres molt graduades (+10) per corregir la visió.

La Miurca no pot estar més contenta podent tornar a veure-hi, encara que només sigui d’un ull. Diu que ja està a punt per tornar a l’escola.