L’equip d’oftalmologia de l’Hospital Provincial d’Inhambane, amb el suport d’Ulls del món, va realitzar una campanya de cirurgies de cataractes a l’Hospital de Massinga del 19 al 30 d’abril.

Prèviament s’havien dut a terme consultes i revisions a persones de diferents districtes de la província per avaluar la seva salut ocular i comprovar si presentaven problemes de visió o alguna patologia. Es va atendre a més de 600 pacients i finalment es va intervenir a 100 de cataractes i a 3 de pterígion.

Els problemes oculars poden afectar a diferents membres d’una família i, en nombroses ocasions, es deu a què es tracta de malalties hereditàries. Les següents històries només són un parell d’exemples dels molts que es troben a cada campanya.

Històries de família

L’Arsen té 12 anys, la seva tia Lucrecia 45 i la seva àvia Maria 68. Els tres van arribar junts des de Morrumbene per revisar-se la vista, ja que patien molèsties i no podien veure bé. A la tia i al nebot els hi van detectar glaucoma hereditari i els hi van programar una intervenció. L’àvia va dir que “tenia un núvol als ulls”, després de la revisió l’equip mèdic li va diagnosticar cataractes i se li farà un seguiment fins que puguin operar-la.

Luisa té 72 anys i es va assabentar de la campanya de cirurgies per la ràdio. Fa un any no veia res. Tenia cataractes als dos ulls, i necessitava que el seu germà la guiés i l’ajudés. A la campanya de desembre de 2020, Ulls del món li va operar l’ull dret i en aquesta d’abril li van operar l’esquerre. Però aquest cop el seu germà no va anar només a acompanyar-la, a ell també li van operar l’ull dret. S’havia animat pel fet de veure la recuperació de Luisa que des de la seva primera operació “ja estava més feliç i activa”.