Pacients esperant la visitaL’equip d’oftalmologia de l’Hospital Provincial d’Inhambane, amb el suport d’Ulls del món, va realitzar una campanya de cirurgies de cataractes a l’Hospital de Massinga del 19 al 30 d’abril.

Prèviament s’havien dut a terme consultes i revisions a persones de diferents districtes de la província per avaluar la seva salut ocular i comprovar si presentaven problemes de visió o alguna patologia. Es va atendre a més de 600 pacients i finalment es va intervenir a 100 de cataractes i a 3 de pterígion.

Els problemes oculars poden afectar diferents membres d’una família i, en nombroses ocasions, es deu al fet que es tracta de malalties hereditàries. Les següents històries només són un parell d’exemples dels molts que es troben a cada campanya.

Històries de família

L'Arsen, la seva tia Lucrecia i la seva àvia Maria a la consulta oftalmològicaL’Arsen té 12 anys, la seva tia Lucrecia 45 i la seva àvia Maria 68. Els tres van arribar junts des de Morrumbene per revisar-se la vista, ja que patien molèsties i no podien veure-hi bé. A la tia i al nebot els van detectar glaucoma hereditari i els hi van programar una intervenció. L’àvia va dir que “tenia un núvol als ulls”, després de la revisió l’equip mèdic li va diagnosticar cataractes i se li farà un seguiment fins que puguin operar-la.

La Luisa té 72 anys i es va assabentar de la campanya de cirurgies per la ràdio. Fa un any no hi veia gens. Tenia cataractes als dos ulls, i necessitava que el seu germà la guiés i l’ajudés. A la campanya de desembre de 2020, Ulls del món li va operar l’ull dret i en aquesta d’abril li van operar l’esquerre. Però aquest cop el seu germà no va anar només a acompanyar-la, a ell també li van operar l’ull dret. S’havia animat pel fet de veure la recuperació de la Luisa que des de la seva primera operació “ja estava més feliç i activa”.