El 14 de juliol va tenir lloc l’acte de cloenda de la capacitació de cinc oftalmòlegs de la xarxa pública de salut al WetLab de l’Hospital San Juan de Dios d’Oruro. Aquesta capacitació es va realitzar en el marc del conveni de cooperació interinstitucional signat el setembre de 2022 entre la Governació d’Oruro, SEDES Oruro, l’Hospital San Juan de Dios i la Fundació Ulls del món.

La formació es va iniciar el gener amb la tutoria del Dr. Joel Moya Saldías, ex-director de l’Institut Nacional d’Oftalmologia i actual president de la Fundació Dr. Moya, amb sessions d’entrenament setmanals durant cinc mesos.

L’acte de cloenda va comptar amb la presència del Governador d’Oruro, Dr. Johnny Vedia Rodríguez; el director de l’Hospital San Juan de Dios, Dr. Israel Ramírez Arao; el Dr. Joel Moya, i representants de SEDES Oruro, CBM Global, Club de Leones i Ulls del món.

L’esdeveniment va consistir en una jornada de cirurgies de cataractes per beneficiar a pacients captats en àrees rurals del departament. També es van donar equips oftalmològics per a l’àrea d’oftalmologia i un vehicle per a SEDES Oruro. La donació va ser realitzada pel Projecte Sight First – Salut Ocular del Club de Leones, a través del Projecte “Millora de la salut ocular al departament d’Oruro, 2018-2022” d’Ulls de Bolívia. Els equips inclouen un MicroREC, un dispositiu que permet digitalitzar la imatge del microscopi usant un mòbil, finançat per la Fundació Girbau. A més, l’Hospital San Juan de Dios i SEDES Oruro van entregar reconeixements al Club de Leones, al Dr. Moya, a CBM i a Ulls del món per agrair tota la feina realitzada.

Per al segon cicle formatiu, ja hi ha una llista d’espera d’especialistes interessats en participar en el WetLab, per això SEDES Oruro i Ulls del món, amb el finançament de CBM i el lideratge del Ministeri de Salut i Esports, faran una nova convocatòria, aquest cop a nivell nacional, oberta a oftalmòlegs de tots els departaments de Bolívia interessats en millorar les seves habilitats quirúrgiques.