El 18 d’agost es va celebrar a Moçambic una de les cinc trobades de col·lectius de dones per dialogar sobre igualtat i equitat de gènere al barri de Marrambone, a la província d’Inhambane, organitzat per la xarxa HOPEM (Homes pel Canvi) en col·laboració amb Ulls del món i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

L’objectiu era generar un espai de reflexió conjunta per iniciar un procés de canvi de rols de gènere en la comunitat i millorar la salut ocular de les dones i nenes. El taller el van realitzar dones que havien participat en la capacitació sobre rols de gènere realitzada el juliol en la mateixa comunitat i va reunir més de 40 dones (de 24 a 62 anys) que van debatre diversos temes relacionats amb la igualtat de gènere en l’accés a l’atenció oftalmològica i possibles estratègies per a la prevenció i millora de l’assistència.

Una de les dones que va intervenir en la xerrada, Natércia Novela, va subratllar la importància del diàleg i el respecte pel procés de canvi com arma fonamental en la lluita pels drets de les dones i el compromís dels homes de combatre les diverses formes de violència de gènere.

També es van tractar temes com l’empoderament econòmic de les dones, el seu accés als recursos de la família, les oportunitats de negoci, l’accés a crèdits i la lluita contra les unions prematures. “Si les dones tenen poder econòmic, guanyaran poder sobre les seves pròpies vides i prioritats, especialment en temes relacionats amb la salut, com l’accés a l’atenció oftalmològica”, va exposar Lila Albino Cumbi.

Álvaro García, representant de l’ACCD, va animar les dones a mobilitzar-se a nivell comunitari per avançar en la millora dels seus drets i el coordinador d’Ulls del món a Moçambic, Vasco Cote, va afirmar que generar espais de reflexió conjunta a nivell local condueix a estratègies més eficaces per trobar solucions segons la realitat de cada comunitat.

Aquesta activitat forma part del Projecte “Millora de la qualitat de vida de la població a través de l’accés als serveis de salut ocular amb enfocament de gènere” que comprèn els cinc districtes de la província d’Inhambane (Inhambane, Maxixe, Zavala, Massinga i Vilankulos) i compta amb el finançament de l’ACCD.