Formació a Inhambane, MoçambicUn dels principals objectius d’Ulls del món és l’enfortiment de les capacitats i habilitats de la població local per tal que esdevinguin professionals en matèria ocular i que a llarg termini puguin ser autosuficients en els seus territoris. Per tal de reforçar aquesta iniciativa, enguany, s’ha organitzat una campanya de formació d’oftalmòlegs, tècnics de medicina, optometristes i òptiques als hospitals amb servei de salut ocular de la província d’Inhambane, Moçambic.

La formació ha estat impartida pel Dr. Carlos Móser (oftalmòleg i supervisor mèdic del projecte Ulls de Moçambic), la Dra. Mònica Lecumberri (oftalmòloga i membre del Comitè Mèdic d’Ulls del món), l’optometrista, Enrique Ripoll, i un tècnic d’electromedicina, Albert Montañés, que es van desplaçar a Moçambic, entre els dies 17 de setembre i 2 d’octubre, aprofitant l’aixecament de les restriccions als viatges, imposades per la COVID-19.

La campanya ha consistit principalment a revisar i reforçar les capacitats dels oftalmòlegs locals en les operacions de cataractes i pterigió, ensenyar-los noves tècniques quirúrgiques i donar-los suport a les cirurgies més complexes. En el marc d’aquesta comissió s’ha revisat la vista de 73 consultes, 27 homes i 46 dones i 19 han estat operades (10 dones i 9 homes).

La Fundació també ha volgut posar èmfasi a reforçar les capacitats dels professionals locals en matèria de consulta i en diversos àmbits. Des de la selecció de pacients per a la cirurgia de cataractes, passant pel diagnòstic de glaucoma o tracoma i també posant èmfasi en l’atenció oftalmològica pediàtrica. D’altra banda, s’han format optometristes en matèria de refracció.

Una altra part molt important de la campanya ha estat la revisió de tots els equips oftalmològics de l’Hospital Provincial d’Inhambane i de les òptiques d’Inhambane i Vilankulos, així com el reforçament de les capacitats per a les dones responsables de les òptiques a taller i muntatge d’ulleres.

Aquestes activitats han estat possible gràcies al finançament de l’Ajuntament d’Hondarribia i la Fundação Calouste Gulbenkian.