Pou d'aiguaEn el marc del projecte Ulls de Mali, durant els últims anys, s’ha anat veient que la sostenibilitat ambiental dins del món de la salut ocular és primordial. En una zona del món on impera l’escassetat, la sequera i les persones desplaçades a causa dels conflictes bèl·lics, l’acció d’Ulls del món en referència a la higiene i la cura del medi ambient té un impacte directe en la millora del benestar ocular.

És per això que Ulls del món, a la regió de Mopti, pretén garantir modalitats de consum i producció sanitària sostenibles. Segons la Guia de pràctiques sostenibles de la IAPB, els serveis de salut globals són un consumidor massiu de recursos i un important emissor de gasos d’efecte hivernacle. Els serveis sanitaris mundials són responsables de 2 mil milions de tones de diòxid de carboni equivalent al 4,4% de totes les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle. Per això el projecte preveu dotar d’equipament i formació el personal sanitari, per gestionar les deixalles biomèdiques.

En segon lloc, la Fundació vol garantir la disponibilitat i la gestió sostenible d’aigua i el sanejament per a tothom, amb la construcció i posada en marxa de latrines i punts d’aigua. Aquest procés va de la mà del component ambiental de l’estratègia SAFE decretada per l’OMS com a part de la lluita contra el tracoma, malaltia que afecta més greument les dones.

El tercer punt amb el qual treballa la Fundació és a enfortir les capacitats humanes de forma directa per tal que el projecte de sostenibilitat tingui una vida llarga i saludable. La clau resulta en la participació activa en el procés per part de la població que pren consciència sobre la importància del medi ambient mitjançant la formació en temes de gestió mediambiental. Es fan xerrades i tallers, sobretot per a dones en risc d’exclusió social.

A Mali, Ulls del món també lluita perquè cada dia les seves compres siguin més sostenibles, es redueixi l’ús de combustibles fòssils i es maximitzi l’ús d’energies renovables. I intenta verdejar els seus viatges i implementar el pensament sostenible a través de l’educació. Tot i el camí recorregut fins al moment, encara queden moltes accions per implementar en el país per aconseguir assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) previstos per al 2030.

Les activitats de millora ambiental que es porten a terme actualment a Mali compten amb el finançament de la Diputació de Bizkaia.