L’accés a la salut de les persones en situació de pobresa és més limitat, i encara s’agreuja més per les distàncies geogràfiques. Les zones rurals estan més desemparades, per això a Bolívia és vital fer arribar els missatges d’atenció ocular a més persones perquè puguin accedir als hospitals i rebre atenció. La promoció de la salut i les campanyes de sensibilització possibiliten que la població que viu aïllada en zones més remotes decideixi finalment assistir a les consultes, com en aquests dos casos que van poder ser operats a l’Hospital San Juan de Dios de Tarija.

“Soc una persona nova”

Lidia Correa viu a la zona rural de Chuquisaca. Amb 60 anys, al 2020 va començar a perdre la visió, situació que va empitjorar amb la pandèmia. Necessitava ajuda professional, ja que depenia absolutament de la seva filla menor per poder moure’s, però no podia pagar els preus de les consultes.

La seva altra filla, la Martha, treballava a Tarija i es va assabentar per les promotores de salut ocular que la seva mare es podia beneficiar de l’ajuda d’Ulls del món per ser intervinguda. Així va ser com li va poder aconseguir una visita i el 12 de març va entrar a quiròfan per operar-se de cataractes.

L’endemà, la Lidia va donar les gràcies a tothom per haver-li tornat la vista: “Em sento com una persona nova, mai vaig pensar que podria tornar a veure-hi!”.

“No ens podem rendir”

Martín Gonzales té 68 anys i viu en el municipi de Méndez. Els seus humils ingressos depenien del cultiu de blat, patates i hortalisses, però des de fa un any les seves activitats de subsistència es van veure truncades ja que va perdre pràcticament tota la visió als dos ulls.

Passava les hores sol al pati de casa escoltant la ràdio. Fins que en un programa va sentir un cas similar al seu, un home que havia perdut la vista i es va operar gratuïtament gràcies a Ulls del món. Va demanar al seu fill que l’acompanyés a la consulta de l’Hospital San Juan de Dios i el 8 d’abril es va sotmetre a la cirurgia de cataractes que va ser tot un èxit: “No ens podem rendir, especialment si es tracta de la teva salut. La perseverança en recuperar la visió va fer que m’informés i vencés la por. La cirurgia ha canviat la meva vida”.

Les campanyes de sensibilització en atenció ocular a Tarija del programa Ulls de Bolívia van comptar amb el suport de la Fundació Repsol.