Grup de dones sahrauísLa defensa de la cobertura sanitària universal reivindica que totes les persones del món tenen dret a la salut i a rebre assistència oftalmològica de qualitat, quan i on la necessitin, sense haver de passar per dificultats econòmiques addicionals. Per això, un dels objectius d’Ulls del món és eliminar les barreres que obstaculitzen l’accés a l’atenció ocular.

Una d’aquestes barreres és la dificultat que tenen les persones amb necessitats especials o en situació d’exclusió per a desplaçar-se. I per no deixar-les desassistides, el projecte Ulls del Sàhara ha organitzat visites domiciliàries que acostin l’atenció ocular a les seves haimes.

Per a poder fer-ho, un grup de dones de l’associació local Basmat Khayr ha estat prèviament format per la Fundació amb nocions bàsiques sobre la presa d’agudesa visual que serveixin de filtre en una primera visita i així detectar qualsevol problema o patologia, principalment cataractes.

Tècnic d'oftalmologia atenent una dona en una haima

De moment, ja s’han realitzat 73 visites a domicili, on s’ha atès 138 persones (93 dones i 45 homes), de les quals 77 s’han derivat a les consultes (63 dones i 14 homes) i 4 pacients amb majors problemes de mobilitat han rebut la visita del tècnic del departament d’oftalmologia que s’ha desplaçat fins la seva haima amb l’equip portàtil.

Aquest projecte d’Ulls del Sàhara compta amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).