Les regions del nord de Mali compten amb molt pocs recursos, tant humans com de material, per cobrir les necessitats d’atenció ocular. I la ubicació de l’hospital Sominé Dolo de Mopti, situat entre les regions del nord i el sud del país, provoca que el seu servei d’oftalmologia sigui imprescindible per atendre milers de persones. És una zona on la incidència de cataractes és molt alta i aquest hospital assisteix el 30% de cirurgies de la regió.

El problema és que, degut al context sociopolític i a la situació de conflicte actual, l’ús del seu quiròfan per part de l’equip d’oftalmologia experimenta vàries dificultats. D’una banda, el tractament quirúrgic de les urgències oculars està cada cop més saturat per les nombroses víctimes de la guerra. I, d’altra banda, el mateix quiròfan es comparteix amb molts altres tipus de cirurgies. Això suposa un greu inconvenient, no només perquè les operacions oculars es redueixen com a molt a un parell de vegades per setmana, sinó perquè un quiròfan tan transitat és molt sèptic i augmenta el risc d’infecció en les intervencions als ulls.

Per això, a principis de 2022, la direcció de l’hospital va enviar a la Fundació Ulls del món una sol·licitud de suport urgent per poder crear un quiròfan autònom i exclusiu per al departament d’oftalmologia. Un fet vital perquè el cirurgià oftalmòleg pugui planificar de manera eficaç programes operatius més regulars i sense restriccions.

Ulls del món va estar durant mesos gestionant el finançament i construcció del projecte, i el febrer de 2023 es va realitzar la inauguració del mòdul operatori independent, totalment condicionat i equipat. El quiròfan ja està llest i a mitjans de març s’iniciarà la programació de cirurgies oculars.

Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb el suport de la Diputació Foral de Bizkaia.