Formació sobre igualtat de gènere a InhambaneAl llarg de gairebé 20 anys de treball en cooperació oftalmològica per al desenvolupament i una vegada realitzats diversos diagnòstics de gènere en diferents països, Ulls del món ha constatat que les dones accedeixen en menor nombre que els homes a la cirurgia de cataractes i que tenen pitjor pronòstic.

Les causes d’aquestes desigualtats tenen com a punt de partida els patrons culturals de gènere de cada territori que, sovint, impliquen violència basada en el gènere. Una violència que, a més de ser sexual, física i psicològica, també comporta amenaces i privació arbitrària de llibertat i de gestió dels recursos econòmics familiars.

En el cas de la salut ocular, moltes dones no tenen accés als recursos econòmics de la unitat familiar en igualtat de drets que els homes i no poden rebre el tractament oftalmològic que necessiten; a més, no tenen prou temps per a la seva cura personal, atesa la seva dedicació superior a la cura de la família.

Aquestes situacions tenen conseqüències devastadores per a les dones que les pateixen i també per a les seves respectives famílies i comunitats. Combatre-les implica fer caure patrons culturals prevalents en les societats, que consenten el control de les dones per part dels homes, i transformar actituds i comportaments masclistes. Amb això es contribueix a la construcció de societats més justes, en les quals homes i dones gaudeixen dels mateixos drets i col·laboren pel bé de tota la família.

A mode d’exemple, a Moçambic, gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l’Ajuntament de Barcelona, es va celebrar el mes de novembre de 2020 una formació a 12 tècnics i tècniques de salut ocular de la província d’Inhambane, concretament dels districtes d’Inhambane, Maxixe, Zavala, Massigna i Vilankulo. La capacitació va ser impartida per la Red Homens pela Mudança, que té com a missió implementar accions desafiadores de les masculinitats negatives a Moçambic.

L’objectiu del curs era facilitar els coneixements i els recursos per tal que els tècnics i les tècniques de salut puguin combatre la violència basada en el gènere a través de la conscienciació de la ciutadania de la província sobre les malalties i la promoció de la salut en igualtat de drets; i contribuir, d’aquesta manera, a incrementar l’accés de les dones d’Inhambane als serveis de salut ocular i a la cirurgia oftalmològica.