Maria Helena FilipeMaria Helena Filipe Duzenta és la secretària administrativa del Banco d’Óculos de Vilankulos, el primer taller òptic de l’Àfrica Oriental totalment gestionat per dones. La Maria Helena hi treballa des de la seva inauguració el novembre de 2016. L’òptica, impulsada per Ulls del món i gestionada per dones de l’associació local AMODEVI, permet a la comunitat rural accedir a l’atenció ocular facilitant ulleres a preus molt assequibles o fins i tot sense cost en els casos de pobresa més greus.

Què és AMODEVI?

És una associació per mobilitzar el desenvolupament de Vilankulos i que fa atenció domiciliària a la salut primària. Som 21 persones, de les quals 16 són dones i 5 homes.

Quan es va crear el Banco d’Óculos?

El Banco d’Óculos es va crear el 2016 en una col·laboració entre AMODEVI, l’Hospital Rural de Vilankulos, el Directori Provincial de Salut i Ulls del món. Es va crear per respondre a la manca d’accés al tractament dels errors de refracció, que són una de les causes més importants de ceguesa evitable.

Quantes persones treballen al Banco d’Óculos?

Dues persones: una gestora i una tècnica de muntatge d’ulleres. Però es va formar sis dones per treballar al Banco d’Óculos: així quan una treballadora el deixa pot ser substituïda.

Com és un dia típic al Banco d’Óculos?

Entrem a les 7.45 h i comencem amb la neteja. A les 8 h obrim al públic, la gestora rep els clients i la tècnica prepara les màquines. Cada dia preparem les comandes necessàries i fem inventari. Després de rebre les seves ulleres, els clients tornen a l’optometrista per confirmar la qualitat del treball. Cada mes fem un informe per a l’hospital i per a Ulls del món.

Com t’ha afectat el Banco d’Óculos?

Va canviar la meva vida amb nous coneixements i va augmentar els ingressos familiars. L’associació va obtenir reconeixement i obté, a través del Banco d’Óculos, fons propis per dur a terme més accions i per ajudar a l’hospital.

Quin és l’impacte del Banco d’Óculos a la zona?

Redueix les distàncies per obtenir les ulleres, facilitant l’accés a la solució dels errors de refracció. És la primera òptica en treballar de manera sostenible a la província.

També té un impacte en la percepció de gènere: el Banco d’Óculos el gestionem només dones. Això mostra a la societat que nosaltres, les dones, podem tenir un impacte positiu en el desenvolupament de la zona.

Com valora el suport d’Ulls del món?

Positiu: va ajudar AMODEVI a créixer, va ajudar en la conscienciació dels problemes de visió i a entendre que la ceguesa no és irreversible. Va ajudar al desenvolupament del municipi de Vilankulos, donant accés a ulleres que abans no es podien adquirir aquí.