Dones a la consulta oftalmològicaTots els projectes de la Fundació de 2020 es van haver d’adaptar a les circumstàncies i als canvis continus a què obligava la propagació del coronavirus. Al darrer trimestre de l’any, amb la situació una mica més controlada a Moçambic, es van poder realitzar tres campanyes de cirurgies de cataractes a la província d’Inhambane.

A l’octubre va tenir lloc la campanya a l’Hospital de Quissico, al districte de Zavala. Després d’una setmana intensa de quiròfan, es van intervenir 86 persones (47 dones i 39 homes). També es va operar de cataractes congènites a dos nens de 8 i 9 anys. La Diputació de Barcelona va finançar la donació dels medicaments necessaris per a aquesta campanya, juntament amb la dotació de materials de prevenció de la COVID-19 per a l’atenció ocular dels pacients, així com la reparació del biòmetre òptic fix de l’Hospital Provincial d’Inhambane i l’adquisició d’un nou biòmetre portàtil per als desplaçaments dels equips sanitaris als hospitals rurals.

Home fent revisió ocular

Al novembre es va dur a terme una campanya a l’Hospital de Massinga, en què es va operar de cataractes a 87 persones (46 dones i 41 homes). L’aportació de l’Ajuntament de Zarautz va permetre pagar els costos de desplaçament dels professionals sanitaris.

I ja al desembre es va realitzar la darrera campanya de cirurgies de l’any a l’Hospital Rural de Vilankulo. Es van practicar 92 intervencions, a 50 homes i 42 dones, pacients que havien estat prèviament avaluats pel tècnic en oftalmologia del districte. Una campanya de cirurgies de cataractes que es va desenvolupar sense complicacions i que va tenir lloc gràcies al suport, un cop més, de l’ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons).