Revisió oftalmològicaLa COVID-19, com a crisi global, també requereix respostes globals: governs, organitzacions de tots els sectors, professionals… han treballat junts -i segueixen fent-ho- per a prevenir, detectar i respondre a les diferents necessitats.

L’European Society for Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS), fidel al seu compromís per brindar a la comunitat oftalmològica tot el suport necessari durant la pandèmia, ha contribuït a la feina d’Ulls del món a Mali.

Durant els mesos més intensos de la crisi, Ulls del món, d’acord amb les autoritats sanitàries de Mali i amb el suport d’ESCRS, ha garantit l’atenció de les emergències oculars a vuit centres de salut de la regió de Mopti, a més del seu hospital regional, cobrint una població total d’uns 2.721.000 habitants.

El coronavirus ha agregat estrès a un sistema de salut debilitat a Mali, i ha afectat negativament els més vulnerables. Els hospitals i centres de salut no compten amb les instal·lacions i equipaments adequats per donar resposta a virus i malalties mortals com la malària, el VIH/SIDA, la tuberculosi, entre altres; ni tampoc la COVID-19. A més, les mesures de salut pública com la distància física i el rentat de mans són molt difícils d’assolir en països de la regió subsahariana. Tanmateix, el govern de Mali va aprovar un Pla Nacional de Prevenció i Resposta contra la Pandèmia del Coronavirus que Ulls del món ha seguit.

El pla d’acció específic per a la regió de Mopti incloïa mesures de seguretat per als treballadors de la salut amb l’objectiu que poguessin continuar oferint serveis, també l’atenció de les emergències de la vista (principalment la pèrdua de visió, cossos estranys i substitució d’ulleres per trencament o pèrdua).

Ulls del món ha desenvolupat un paper crucial per ajudar a la resposta de primera línia a la regió, concretament donant suport a les intervencions oftalmològiques d’emergència i enfortint els serveis oculars, convertint-los en espais segurs per a les persones que han necessitat ser examinades. Gràcies al finançament d’ESCRS s’han lliurat equips de protecció personal i materials d’higiene i neteja de mans per a la seguretat de treballadors i pacients a tots els centres de salut de la regió.

A més, s’han facilitat noves tecnologies de la comunicació al personal sanitari per a mantenir-se en contacte amb els pacients i ajudar a tots en igualtat de condicions. Després d’una pràctica eficaç del triatge, s’ha donat prioritat a l’atenció ocular telefònica.

En total, s’ha aconseguit atendre in situ unes 817 persones i unes altres 1.701 han rebut atenció telefònica.