Cuidar la salut ocular de la població més vulnerable de les zones rurals és un dels objectius d’Ulls del món. Per això, del 8 a l’11 de maig, es va dur a terme una campanya d’Atenció Primària en Salut (APS) per beneficiar els veïns i veïnes del municipi de Sabaya i els seus voltants, al departament d’Oruro.

En primer lloc, es va capacitar en oftalmologia bàsica amb enfocament SAFCI (salut familiar comunitària intercultural) a 23 sanitaris locals (15 dones i 8 homes) perquè poguessin fer diagnòstics, tractaments i derivacions a especialistes. I es va donar a cada professional de salut format cartilles de Snellen i un manual d’oftalmologia, perquè ja incorporessin la presa d’agudesa visual de manera rutinària durant l’atenció de pacients.

Home durant la prova d'agudesa visual

A més, es va realitzar una campanya d’atenció i tractament oftalmològic gratuït en què es van visitar 152 persones amb discapacitat (88 dones i 64 homes) de les comunitats rurals de Negrillos, Julo, Pisiga, Sacabaya i Sabaya.

El govern municipal de Sabaya es va encarregar del trasllat dels adults de les comunitats més allunyades, en compliment del conveni signat amb Ulls del món mesos enrere.

Es van detectar 34 casos de cataractes (el 22% de la població atesa) i es van programar les cirurgies per a aquests pacients a l’Hospital San Juan de Dios. Hi va haver 15 persones que van presentar diverses patologies, com glaucoma o degeneració macular, i també es van derivar a la consulta de l’hospital. Es van fer 95 proves de refracció i es van donar ulleres de presbícia i de sol a les persones que ho requerien.

Aquest projecte d’Ulls de Bolívia compta amb el suport de CBM i Fundació Repsol.