Les optometristes de la Fundació Cione Ruta de Luz amb nens i nenes a Oruro

Ulls del món i la Fundació Cione Ruta de la Luz han repetit col·laboració. Per segon any consecutiu dues optometristes, vinculades amb l’entitat madrilenya, Tania Roris i Ana del Pilar Zaameño, han participat en una campanya de revisió visual organitzada per Ulls del món a Oruro, en el marc del projecte Ulls de Bolívia.

Concretament, la Tania i l’Ana, han revisat la visió d’estudiants de fins a 18 anys de les escoles dels municipis de Curahuara de Carangas (província de Sajama) i Caracollo (província de Cercado) entre els dies 24 i 28 d’abril.

En total, han fet 572 revisions (315 a dones i nenes) i prescrit 417 ulleres, que Ulls del món ja ha realitzat i lliurat. A més, han dut a terme activitats de prevenció i detecció de patologies oculars. En les sessions han tractat temes com ara la importància de les revisions oculars periòdiques, la higiene ocular i el rentat freqüent de mans, i l’ús d’ulleres de sol.

Addicionalment, les optometristes voluntàries hanOptometrista i nena fent revisió ocular adreçat una xerrada informativa a l’alumnat de l’Escola d’Optometria de La Paz. Aquesta xerrada ha tingut molt bona acollida.

De la seva experiència, la Tania i l’Ana destaquen la importància del treball previ fet per Ulls del món quant a la selecció prèvia dels pacients. En aquest sentit, des de fa anys, la Fundació treballa amb les escoles formant equips docents perquè puguin fer preses d’agudesa visual i derivar els nens i les nenes per a l’atenció oftalmològica.

La Tania i l’Ana valoren aquest cribratge previ que els ha permès agilitzar la seva feina, escalant el nombre de persones beneficiàries i centrar-se en l’atenció dels i les pacients amb baixa agudesa visual. Per a l’Ana, “és significatiu els alts astigmatismes que hem trobat, la majoria dels quals directes, ja que aquí és estrany trobar-se amb un astigmatisme de més de tres diòptries i allà en posàvem fins a vuit”.

Optometrista i nena fent un cor amb les mansAmbdues valoren molt positivament la col·laboració de les fundacions Cione Ruta de la Luz i Ulls del món en aquest projecte per l’oportunitat que significa per a la població de l’àrea rural d’Oruro d’accedir a l’atenció ocular. Segons la Tania, “seria necessari continuar amb aquest projecte en altres poblacions, principalment de l’àrea rural, fent molta labor de prevenció primerenca de patologies.”

La Tania creu que amb aquest projecte “pots ajudar aportant molt poc” i l’Ana opina que “ha estat una experiència professional excepcional”, “no us imagineu com ens agraïen amb tot el seu cor cada millora de l’agudesa visual que realitzàvem”.