Un dels objectius del Pla Estratègic 2022-2024 d’Ulls del món és introduir eines i aplicacions digitals de telemedicina que permetin millorar la qualitat de les cirurgies. I una d’aquestes eines de recent incorporació ha estat el sistema MicroRec.

Es tracta d’un adaptador de mòbil que digitalitza les captures del microscopi quirúrgic i permet gravar imatges nítides sense interrupcions i retransmetre-les o compartir-les a l’instant. Aquest sistema òptic optimitza la forma d’adquirir i emmagatzemar imatges mèdiques, facilita enviar les fotos i vídeos ràpidament a altres metges i també permet la pràctica de telemedicina amb la retransmissió de cirurgies en directe per a formacions i conferències.

Ulls del món va començar a utilitzar el MicroRec el maig a Mali, en el quiròfan de l’Hospital Sominé Dolo de Mopti, per a les cirurgies de cataractes. De moment, aquesta innovació ja ha servit perquè diferents assistents mèdics d’oftalmologia (AMO) participessin en les sessions quirúrgiques i aprenguessin procediments i casos patològics.

Per a l’oftalmòleg de Mopti, l’aplicació del MicroRec té múltiples possibilitats: l’ajudarà en el diagnòstic a distància perquè podrà compartir imatges i vídeos de patologies difícils amb altres col·legues; li serà molt útil per a les pràctiques que realitzen al centre els estudiants de 4t curs de l’especialitat d’oftalmologia de l’IOTA de Bamako; i també la farà servir per recolzar les seves publicacions científiques amb fotos i vídeos d’alta qualitat.

La idea és estendre el seu ús incorporant el sistema en totes les zones on la Fundació desenvolupa projectes de cooperació.