Equip mèdic usant l'app BOOSTAls projectes d’Ulls del món s’aposta per la sostenibilitat, l’equitat i la qualitat de l’atenció ocular. I per optimitzar aquest darrer objectiu, tota eina que permeti controlar i millorar els resultats de la cirurgia de cataractes és molt benvinguda.

Per aquest motiu, l’equip mèdic de Moçambic ja porta uns mesos utilitzant una aplicació que ha estat desenvolupada per les principals organitzacions mundials de salut ocular i que serveix per mesurar i avaluar la qualitat de les cirurgies de cataractes: l’app BOOST (Better Operative Outcomes Software Tool).

Es tracta d’una eina gratuïta i fàcil d’usar, apta per a diferents dispositius fins i tot sense connexió a Internet, i molt útil per ajudar al personal de cirurgia a mesurar, comparar i millorar la qualitat quirúrgica.

Dona tapant-se un ullBOOST permet registrar els resultats immediatament després de la cirurgia, dades 100% anònimes, perquè després siguin analitzades i comparades per altres usuaris de tot el món. Una avaluació comparativa també completament anònima. Els usuaris poden generar gràfics i informes pràctics directament des de l’aplicació. A més, també suggereix estratègies per millorar la qualitat quirúrgica i optimitzar els resultats.

El Dauto i l’Elisa són dos dels molts pacients que van ser operats de cataractes a finals del 2020 i als quals se’ls hi ha realitzat un seguiment utilitzant les seves dades a través de BOOST. Tots dos s’han recuperat ràpidament, no han patit complicacions, i es senten molt millor. Com a prova, tots dos estan desitjant poder-se operar les cataractes de l’altre ull.

Aquesta iniciativa forma part del propòsit d’Ulls del món de facilitar als i les pacients una atenció accessible, assequible i de qualitat, fet pel qual el seu ús podria estendre’s pròximament a d’altres projectes de la Fundació.

El projecte compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Zarautz i l’Ajuntament de Castellbisbal.