El 22 de febrer es va dur a terme la reunió de balanç del programa de salut ocular gestionat per Ulls del món al departament d’Oruro, Bolívia, on es van presentar les activitats i els resultats assolits el 2023.

Grup de dones i homes asseguts en una taula durant la reunió de balanç 2023

En la trobada hi van participar diverses autoritats i representants d’organitzacions governamentals, així com socis estratègics i membres de la comunitat que van col·laborar activament en el programa. Entre ells, es va comptar amb la presència del Dr. Estanislao Titirico Chire del Ministeri de Salut i Esports, la Dra. Marcela Rosales Rodríguez, directora del Servei Departamental de Salut d’Oruro (SEDES), juntament amb responsables d’unitats de SEDES, l’Associació de Municipis d’Oruro (AMDEOR), l’Articulació de Dones per l’Equitat de Gènere i Igualtat (AMUPEI), la Direcció Distrital d’Educació i alcaldes de diversos municipis, com Curahuara de Charangas, El Choro, Escara, Challapata, Toledo, Eucaliptus, Pampa Aullagas, Belén de Andamarca, Litoral i Yunguyo.

Durant l’acte es va destacar l’assignació de fons públics als Plans de Salut Ocular Escolar dels municipis de Poopó, Eucaliptus, Caracollo i Sabaya, enfocats en l’atenció de la salut visual. A més, es va ressaltar la millora de les capacitats del personal de salut per garantir una atenció de qualitat, incloent la detecció precoç de malalties oculars i la promoció de coneixements i pràctiques preventives. I tots els participants van coincidir en la necessitat de continuar la labor en benefici dels grups més vulnerables, nens, nenes, dones i persones grans.

Revisió ocular a una dona

L’actual directora del SEDES va expressar el seu ferm compromís amb la salut ocular de la població en sol·licitar la intervenció del programa en totes les unitats educatives del departament d’Oruro, prioritzant el drets de les nenes, nens i adolescents a una salut visual adequada. A més, la Governació va proposar una visita al WetLab, el centre d’entrenament quirúrgic, i va sorgir el compromís de gestionar un lloc d’acollida per facilitar l’accés a cirurgies de cataractes a les persones grans de comunitats rurals.

A la trobada es van donar a conèixer els finançadors que van fer possible el treball realitzat a Oruro el 2023, com CBM, Banc Nacional de Bolívia, Diputació Foral de Bizkaia, Universitat Pompeu Fabra Solidària, Kutxa Fundazioa, Govern de Navarra, Agora-FOAL, Repsol, Fundació Girbau, i els ajuntaments d’Andoain, Astigarraga, Castellbisbal i l’Hospitalet de Llobregat.