El projecte d’Ulls del món a Inhambane incorpora activitats per combatre els patrons culturals de gènere. Es tracta de fer caure pautes prevalents en algunes zones de Moçambic que consenten el control de les dones per part dels homes i transformar actituds i comportaments masclistes.

En el cas de la salut ocular, moltes dones no disposen de temps per la seva dedicació total a tenir cura de la família i, a més, no tenen accés als recursos econòmics en igualtat de condicions que els homes, per tant no poden rebre el tractament oftalmològic que necessiten.

Per això realitzem accions de mobilització i formació dirigides a grups d’homes i joves sobre masculinitat positiva, igualtat i lluita contra la violència de gènere. Accions que contribueixen al desenvolupament de societats més justes en les quals homes i dones tinguin els mateixos drets.

Grup d'homes asseguts en cercle durant les Jornades.

En les darreres jornades organitzades per la Xarxa HOPEM (Homens pela Mundaça) en col·laboració amb Ulls del món, 75 homes (de 24 a 58 anys) dels municipis de Massinga, Inhambane, Maxixe, Zavala i Vilankulos van ser sensibilitzats sobre la necessitat d’erradicar el masclisme, promoure el respecte i la diversitat basats en els drets humans, i donar a les dones l’autonomia sobre els recursos generats per la família perquè puguin cuidar la seva salut.

Un dels participants, Santos Gustavo, va afirmar que amb l’experiència adquirida va aprendre més sobre les seves responsabilitats dins i fora de casa: “Estic disposat a mobilitzar altres homes perquè adoptin comportaments no discriminatoris en les seves famílies i promoguin la igualtat de drets en l’accés als serveis oftalmològics entre homes i dones”.

Aquest projecte d’Ulls de Moçambic compta amb el suport i finançament de l’Ajuntament de Barcelona.