Amb l’objectiu d’enfortir i actualitzar les competències del Dr. Bamanta, oftalmòleg de l’Hospital Sominé Dolo de Mopti, Ulls del món es va encarregar de coordinar la seva participació en un curs de formació al CHU-IOTA (Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica) de Bamako, del 2 al 14 d’abril.

En aquesta ocasió es va tractar d’una experiència ‘bidireccional’, ja que es va establir un marc de col·laboració i intercanvi d’experiències i coneixements que va beneficiar les dues parts:

· D’una banda, el Dr. Bamanta va assistir a sessions teòriques i pràctiques per millorar les seves habilitats en oftalmologia pediàtrica (medició de la graduació ocular mitjançant esquiascòpia, maneig quirúrgic de patologies de parpelles i lacrimals) i la realització de proves de detecció, tractament i seguiment del glaucoma.

Formation Dr Bamanta CHU-IOTA

· I d’altra banda, ell va compartir la seva experiència en algunes patologies comuns a la regió de Mopti que els especialistes del IOTA no solen tractar, i també la gestió de campanyes de cirurgia avançada de cataractes amb pocs recursos i el mínim equip (exàmens preanestèsics, gestió postoperatòria, etc). El Dr. Bamanta va fer xerrades amb metges i optometristes del IOTA i va realitzar pràctiques quirúrgiques amb estudiants del centre.

A més, quan va tornar a l’Hospital Sominé Dolo de Mopti, va poder compartir les capacitats adquirides amb 5 assistents mèdics en oftalmologia (AMO) que van ampliar els seus coneixements sobre refracció infantil i totes les possibilitats de l’OCT (Tomografia de Coherència Òptica) per a la detecció i seguiment de malalties oculars com el glaucoma o la retinopatia diabètica.

Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb el suport de Fundació Théa.