La ceguesa causada per les cataractes no està prou controlada a la província d’Inhambane, el nombre de casos acumulats és molt alt i la cobertura quirúrgica és molt baixa. La major prevalença de ceguesa afecta les dones: el 7% de les dones més grans de 50 anys la pateixen, davant del 5,3% dels homes.

Persones operades de cataractes

Si a aquesta problemàtica li sumem que les limitacions econòmiques i socials de la població gran dificulten el seu accés a l’Hospital Provincial d’Inhambane, l’únic de la província amb capacitat per realitzar cirurgies oculars, sorgeix la necessitat d’incrementar les accions que permetin apropar l’assistència quirúrgica a les zones que no en tenen. Per això, l’equip d’Ulls del món es desplaça regularment per realitzar campanyes d’intervencions massives de cataractes:

  • Del 26 de febrer al 4 de març, a l’Hospital de Quissico del districte de Zavala, es va operar 88 pacients (49 homes i 39 dones).
  • Del 14 al 18 de març, a l’Hospital Rural de Vilankulo, van ser intervingudes 85 persones (47 homes i 38 dones).

A totes dues campanyes es va realitzar l’avaluació de la qualitat quirúrgica a través de l’aplicació Boost Cataract, una eina que s’està implementant en el projecte de cooperació oftalmològica d’Ulls del món a Inhambane. Primer es van recollir dades preoperatòries; l’endemà de l’operació es van recollir dades sobre l’agudesa visual postoperatòria dels pacients; i a les sis setmanes es van tornar a recollir dades d’agudesa visual i es va explorar el fons de l’ull operat per poder obtenir els resultats del procés de seguiment de la qualitat quirúrgica.

Revisió visual després de l'operació

L’objectiu és optimitzar la qualitat dels resultats en les intervencions de cataractes i avançar en la lluita per erradicar la ceguesa evitable, ja que la pèrdua de visió provocada per les cataractes comporta múltiples complicacions que deriven en problemes psicològics, socials, econòmics i de qualitat de vida.

Aquestes campanyes de cirurgies compten amb el finançament del Govern de Navarra i ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons).