La posada en marxa d’activitats de cribratge a les escoles té com a objectiu fonamental la detecció a temps dels casos de baixa agudesa visual i la prevenció i el tractament de malalties oftalmològiques per evitar que derivin cap a una possible ceguesa.

En aquesta ocasió, el districte de Mabote de Moçambic va ser l’indicat per la Direcció Provincial d’Educació perquè Ulls del món coordinés aquesta activitat, perquè no compta amb un centre d’atenció ocular i és un districte de difícil accés. L’equip de la Fundació va visitar quatre escoles: Mussengue, Chitanga, Tessolo i Mabote.

Infant fent una revisió ocular

Els tècnics d’oftalmologia, amb el suport de docents capacitats per mesurar l’agudesa visual, van revisar la visió a 1.025 alumnes (596 nenes i 429 nens) d’entre 4 i 15 anys. Durant les revisions es van identificar 131 problemes refractius, 22 conjuntivitis i una cataracta traumàtica infantil. La campanya incloïa també la prescripció de tractament, medicació i la posterior donació de 131 ulleres graduades.

La majoria de nens i nenes era el primer cop que tenien contacte amb un especialista en oftalmologia, per tant va ser una oportunitat única per, a més de promoure bons hàbits de salut ocular, detectar anomalies visuals en la seva fase primerenca de desenvolupament i poder tractar-les, i contribuir així en la millora de la seva qualitat de vida i el seu rendiment escolar.