Il·lustració d'uns ulls envoltats de dues mansUlls del món ha posat en marxa un projecte d’alfabetització sanitària de la població infantil i juvenil de Catalunya amb el suport de la Fundació “la Caixa” titulat #SalutOcularPerATothom.

El projecte parteix de la base que hi ha una falta generalitzada de conscienciació de la població sobre les malalties oculars i les bones pràctiques de salut ocular quan, en canvi, és essencial prendre’n consciència per tal de tractar les afeccions oculars i reduir el deteriorament de la visió. Aquesta manca de coneixements és més evident en el cas de la població infantil i juvenil que pateix les conseqüències de la pèrdua de visió, quan es podria evitar.

El nombre de nens i nenes en edat escolar que necessita atenció seguirà augmentant d’aquí a l’any 2050, cosa que dificultarà la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Hi ha solucions perquè això no passi, però cal posar esforços en l’alfabetització oftalmològica d’aquesta franja de població.

En aquest sentit, a través de la iniciativa #SalutOcularPerATothom la Fundació pretén donar a conèixer i aprofundir en les àrees prioritàries de la promoció i l’educació de la salut ocular, principalment en la infància i l’adolescència, com són:

  • El canvi de comportaments per endarrerir l’aparició i la progressió de la miopia. Incidint especialment en la necessitat de proporcionar informació sobre l’ús nociu de les pantalles i les activitats intensives relacionades amb la visió d’a prop, com a factor de risc. I també la necessitat de passar més temps a l’aire lliure (com a factor de protecció) per tal de reduir l’aparició i la progressió de la miopia i l’alta miopia.
  • L’ús de les ulleres. Facilitant informació sobre la importància de ser estrictes i complir amb l’ús de les ulleres per evitar l’impacte negatiu dels defectes de refracció no corregits en el rendiment acadèmic i altres aspectes de la vida dels infants i adolescents.
  • Nutrició i immunització per prevenir malalties oculars secundàries. Aprofundint en l’educació nutricional i donant claus per una dieta sana i rica en vitamina A, així com la importància de la vacunació del xarampió o la rubèola.

El projecte combina activitats presencials, emmarcades en el context escolar, amb accions en línia (web i xarxes socials) per tal d’escalar l’audiència i arribar a més població a través de propostes digitals adaptades a la societat actual i al canvi generacional en la comunicació.