Només alguns districtes de la província moçambiquesa d’Inhambane compten amb atenció ocular i professionals oftalmològics, quedant desateses les poblacions de les zones rurals més allunyades dels centres urbans. Els problemes de mobilitat i les desigualtats de gènere dificulten l’accés de les persones més vulnerables, generalment dones i nenes, i fan que gran part de la població no tingui accés a ulleres graduades.

Per això, Ulls del món ha creat una unitat mòbil de salut ocular, completament equipada, per garantir l’accessibilitat a revisions i correccions òptiques a les comunitats rurals més remotes, allunyades dels centres de salut. Aquest projecte persisteix en l’enfortiment de les capacitats del sistema públic de salut i també en l’empoderament de l’organització local de dones AMODEVI (Associaçâo para Mobilizaçâo no Desenvolvimento de Vilankulos) que és l’encarregada de gestionar aquest nou servei d’atenció.

 

El 7 de juliol va tenir lloc la inauguració de la unitat mòbil al districte de Panda, presidida per la Secretària d’Estat de la Província d’Inhambane, la Dra. Ludmila Maguni, que va fer una crida a la població dels 14 districtes perquè cuidin la seva salut visual i utilitzin els serveis de consulta i òptica d’aquesta unitat mòbil, que està previst que anualment revisi la visió a unes 4.200 persones i proporcioni 1.400 ulleres.

La posada en marxa va tenir lloc el 8 de juliol, al districte de Vilankulos, amb l’entrega de l’òptica mòbil a l’associació de dones AMODEVI perquè iniciés la gestió de les activitats destinades a reduir la ceguesa per defectes refractius no corregits. En aquesta cerimònia d’obertura ja es van atendre 70 persones. 

 

Apropant l’atenció òptica i la disponibilitat de correccions òptiques a la població, el projecte pretén millorar el benestar de les persones i perseverar en un model sostenible de salut ocular públic que afavoreixi l’eliminació de les barreres que dificulten l’accés de la població a l’atenció oftalmològica.

El projecte Ulls de Moçambic compta amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Baztan.