Les noves tecnologies i millores mèdiques que permeten optimitzar la qualitat dels resultats en les intervencions de cataractes sempre són molt benvingudes. Amb aquest objectiu, Ulls del món ha realitzat una prova pilot per validar l’ús de l’aplicació BOOST en el seu projecte a Moçambic.

BOOST (Better Operative Outcomes Software Tool) és una eina que ajuda els equips de cirurgia a monitorr i millorar els resultats de les operacions de cataractes. Permet capturar dades, analitzar-ne els resultats, comparar-ne el rendiment amb altres dades a nivell mundial i també suggereix estratègies personalitzades.

Revisió ocular a una dona

L’ús d’aquesta plataforma s’ha iniciat a la província d’Inhambane, cobrint els districtes de Zavala, Massinga i Inhambane. En la seva posada en marxa, del 18 d’abril al 10 de juny, hi van participar 140 persones amb deficiències visuals que van ser operades de cataractes. L’aplicació de l’eina en aquests tres districtes va incloure la capacitació al tècnic oftalmològic local i a una professional de la Fundació en l’ús de l’aplicació impartida per la Dra. Mònica Lecumberri, impulsora de l’estudi.

El procés es va fer en dues fases: una primera fase preoperatòria de diagnòstic, selecció de pacients i recopilació de dades referents a l’agudesa visual; i, la segona fase postoperatòria, en la qual es va revisar la visió als pacients sis setmanes després de la intervenció i va concloure que el 43% havien aconseguit una agudesa visual bona i el 30% moderada. Després d’analitzar els resultats d’aquest estudi inicial, Ulls del món aposta per avançar en la implementació de l’eina en la totalitat del projecte de cooperació oftalmològica en la província d’Inhambane.

 Per a l’execució d’aquesta activitat, s’ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.