A la darrera comissió quirúrgica del 2020 organitzada per Ulls del món a Oruro, que va tenir lloc del 14 al 19 de desembre, es va operar de cataractes a 23 pacients. La comissió es va dur a terme amb totes les mesures de protecció i prevenció establertes pels protocols de la COVID-19 i va estar liderada pel Dr. Estanislao Titirico, oftalmòleg del Ministeri de Salut, acompanyat pel Dr. Marco Mareño, també del Ministeri de Salut; el Dr. Mauricio García, responsable d’oftalmologia de l’Hospital Oruro Corea, i el Dr. Jimmy Delgado, del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital General San Juan de Dios.

Un d’aquests 23 pacients va ser l’Emilio Rodríguez, de 63 anys i natural d’Oruro.

“Cap persona s’ha de quedar cega si es pot curar”

L’Emilio va començar a veure borrós i cada cop amb més dificultat farà uns cinc anys. La pèrdua de visió anava en augment, i això no el deixava fer la seva feina ni qualsevol activitat quotidiana.

La seva sorpresa va ser quan va decidir fer-se unes ulleres i va anar a l’especialista: l’oftalmòleg li va diagnosticar cataractes i li va explicar que necessitava una cirurgia. Però els costos li resultaven inaccessibles. No sabia on demanar ajuda, fins que finalment el Dr. Israel Ramírez, Director de l’Hospital San Juan de Dios, li va explicar que Ulls del món anava a organitzar una comissió quirúrgica i ell es podria beneficiar de la cirurgia.

La intervenció es va dur a terme amb èxit, va recuperar la visió i va reprendre la seva vida, les seves activitats i la seva independència. A més, es va convertir en un entusiasta prescriptor, ajudant a altres persones amb informació sobre salut ocular. Les seves pròpies paraules no ho podien expressar millor: “Cap persona s’ha de quedar cega si es pot curar”.