Les cataractes, una patologia oftalmològica comú, són un veritable problema en països como Moçambic que no compten amb suficients recursos per ser tractades, ja que si no s’operen a temps poden provocar ceguesa i, en conseqüència, limitar les activitats del pacient i la seva qualitat de vida.

Per poder afrontar aquest problema, a més de les tasques de sensibilització, previsió i atenció ocular que es realitzen permanentment, Ulls del món organitza també campanyes de cirurgies intensives como la que va tenir lloc del 4 al 10 de desembre de 2023 a l’Hospital Provincial d’Inhambane. Les oftalmòlogues Dra. Nidelys i Dra. Yamila, i l’oftalmòleg Dr. Pae, amb el suport de tot l’equip tècnic, van treballar conjuntament per practicar 109 cirurgies de cataractes.

Oftalmòloga visitant un pacient després de la cirurgia

Les persones operades eren pacients inscrits en les llistes d’espera dels tres metges, així com persones diagnosticades a les consultes dels centres d’atenció oftalmològica i a les activitats de l’òptica mòbil.

La intervenció quirúrgica no és només un procediment mèdic, és una oportunitat per tornar la visió i l’esperança als pacients, i el seu impacte afecta també positivament a famílies i comunitats.

El projecte Ulls de Moçambic compta amb el finançament d’ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons).