La situació a Mali segueix sent molt greu: la població conviu amb conflictes bèl·lics constants i, com a conseqüència, patint l’escassetat d’abastiment i subministres, problemes de transport, talls d’energia, etc. I, malgrat tot, l’equip d’Ulls del món a la zona aconsegueix portar a terme els seus projectes, amb molt d’esforç i no poques dificultats, per oferir atenció ocular a les persones més vulnerables. Una d’aquestes activitats que es segueixen realitzant regularment són les campanyes de detecció de problemes refractius a les escoles.

Grup d'escolars durant el cribratge ocular

La Fundació va planificar les campanyes de desembre amb la col·laboració d’assistents mèdics d’oftalmologia dels centres de salut de referència de diferents districtes i van tenir lloc als Centres d’Animació Pedagògica (CAP) de Douentza i Koporo-nâh:

  • Douentza:

Ulls del món va organitzar un cribatge de defectes de refracció a les escoles del 5 al 12 de desembre. Es va revisar la visió a 4.259 estudiants (2.024 nenes i 2.235 nens). Es van identificar 74 casos de defectes de refracció: a 72 els hi van prescriure lents correctores i 2 nens amb malalties oculars van ser remesos a l’oftalmòleg de l’hospital Somine Dolo per al seu tractament. També es van detectar 453 casos de limbo-conjuntivitis endèmica dels tròpics (LCET).

  • Koporo-nâh:

Situat al districte sanitari de Koro, a la regió de Bandiagara, el CAP de Koporo-nâh forma part de l’acadèmia d’educació de Douentza. Es va revisar la visió a 6.307 alumnes (3.214 nenes i 3.093 nens) i només es van detectar 11 casos de defectes de refracció. Tot i així, el 2% de l’alumnat patia diverses malalties oculars, la gran majoria conjuntivitis LCET.

Prova d'agudesa visual a un nen a l'escola

L’objectiu d’aquestes campanyes és aconseguir la detecció precoç dels defectes de refracció i les patologies oculars per poder oferir solucions i tractaments a temps. D’aquesta manera és més fàcil evitar problemes acadèmics o fins i tot el possible abandonament escolar que pot marcar el futur ja de per si complicat d’uns nens i nenes que viuen en una situació de vulnerabilitat extrema.

Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb finançament de la Diputació Foral de Gipuzkoa.