Grup de persones després de rebre atenció oftalmològica a MaliL’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 23 de juliol de 2021 la Resolució A/75/L.108 per la qual la comunitat internacional es compromet a prestar atenció oftalmològica als 1.100 milions de persones que viuen amb pèrdua de visió evitable per a l’any 2030. Aprovada amb la unanimitat dels 193 països membres, és el primer acord dissenyat per a abordar la pèrdua de visió evitable que s’adopta a les Nacions Unides i acredita la salut ocular com a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); fins i tot demana que en la seva pròxima revisió s’incloguin noves metes sobre l’atenció ocular.

La resolució estableix un objectiu de visió per a tots vinculat amb l’Agenda 2030, i els països es comprometen a garantir el ple accés als serveis d’atenció oftalmològica per a les seves poblacions i que la salut ocular formi part del camí de la seva nació cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. També crea noves expectatives perquè les institucions financeres internacionals i els donants proporcionin finançament específic, especialment per a fer costat als països en la lluita contra la pèrdua de visió evitable. I perquè les Nacions Unides incorporin la salut ocular en el seu treball.

El pla significarà que, al 2030, els 1.100 milions de persones que viuen amb pèrdua de visió en el món tindran accés a suport i tractament. Però per a la consecució d’aquesta fita serà clau que els governs i les institucions internacionals actuïn des de ja mateix per a complir els seus nous compromisos.

En comentar l’adopció de la Resolució, l’ambaixador Aubrey Webson, representant permanent d’Antigua i Barbuda davant les Nacions Unides, i copresident fundador del grup Amics de la Visió de les Nacions Unides, va declarar: “Una prova ocular per a un nen pot ser la diferència entre la inclusió o l’exclusió; un parell d’ulleres graduades, la diferència entre l’accés a la informació i la cerca d’un mitjà de vida o no. Un tractament correctiu de la vista, la diferència entre millorar la vista o perdre-la totalment. El regal de la vista per als 1.100 milions de persones que viuen amb una pèrdua de visió evitable està a l’abast de la mà si ens assegurem que els líders mundials compleixen amb aquest moment”.

Revisió ocular d'una dona a MaliI l’ambaixadora Geraldine Byrne Nason, representant permanent d’Irlanda davant les Nacions Unides, membre del Consell de Seguretat de l’ONU i copresidenta de Friends of Vision va comentar: “Si volem complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en matèria d’igualtat de gènere, hem de reconèixer que la falta d’accés a l’atenció oftalmològica té un impacte desproporcionat en les dones i les nenes. Això pot tenir conseqüències devastadores en l’educació de les nenes, per no parlar de la participació de les dones en la força de treball, la pobresa, el matrimoni infantil i el paper de les dones en la salvaguarda de la salut i l’educació dels seus propis fills”.

La Fundació Ulls del món, com a membre de l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB, sigles en anglès), ratifica les paraules de Peter Holland, director general de la IAPB, sobre l’adopció de la resolució: “El sector de la salut ocular ha cregut durant molt de temps que la salut ocular de qualitat és fonamental perquè el món aconsegueixi els Objectius de Desenvolupament Sostenible i aquesta resolució és el testimoni d’una gran feina. Els membres de la IAPB treballaran ara incansablement per fer costat als governs en la promulgació d’aquesta resolució i fer que rendeixin comptes per a garantir que ningú es quedi enrere”.