“Compromès”. Així defineix la pàgina web d’FMRG Compact Enrique González, president d’aquesta agència de publicitat barcelonina que des dels inicis col·labora de forma solidària amb la Fundació Ulls del món. Es tracta d’una empresa nascuda l’any 1987 que es dedica a la publicitat gràfica i televisiva, i que des de 2008 forma part del grup de comunicació a escala estatal Compact Response Group. Entre els múltiples treballs que ha realitzat per a la Fundació, hi destaca la producció de l’espot publicitari d’Ulls del món, creat l’octubre de 2007 amb motiu del Dia Mundial de la Visió.

Quan i com neix la teva vinculació amb Ulls del món?

Vam tenir l’oportunitat de conèixer el projecte quan s’estava gestant i hi vam pujar en marxa. No ens hi vam poder resistir, per les persones que hi havia al darrere i per l’explicació plena de coneixement i passió que feien del que es podia arribar a aconseguir.

Què significa per a FMRG Compact poder col·laborar amb la Fundació?

Sumar-nos professionalment i vivencial a una causa molt convincent. Els ulls ens connecten als altres i al nostre món de forma gairebé insubstituïble. Poder gaudir-ne o no fer-ho porta a dues vides molt diferents, i més encara als països sense recursos. Si es pot fer alguna cosa per ampliar el dret a la visió als països on hi ha més risc i si s’aconsegueix revertir la pèrdua de visió de tantes persones com Ulls del món està aconseguint que tornin a veure-hi, la veritat és que no hi ha paraules. A més, la cooperació és una escola de les millors.

I personalment, què t’aporta?

Coses simples i a la vegada molt valuoses. La consciència que s’ha de participar en la millora del món, per insignificant que sigui el que un hi pugui fer, però hi ha situacions que no esperen. L’amistat d’una gent lliurada a la causa de la visió i l’erradicació de la pobresa en llocs on són tremendes totes les coses que hi manquen. I el sentiment d’afirmació i alegria en saber que tu també has tingut alguna cosa a veure amb el fet que aquell ancià, aquella dona o aquell nen concrets, hagin recuperat la visió o que no la perdin, gràcies a alguna cosa en la qual col·labores.

Com has viscut l’evolució d’Ulls del món, des dels inicis fins ara?

L’hem seguit molt puntualment, des de les seves primeres visites al Sàhara. Així que hem vist créixer la Fundació en persones, en voluntaris, en comissions, en destinacions, en suports, en estadística de casos tractats, en reconeixement públic, encara que queda tant per fer… Ens veiem amb freqüència i la informació flueix. Bona part d’aquesta informació és bàsica per fer el treball que se’ns demana, però sempre anem més enllà de la relació funcional. Som amics i treballem junts.

Què creus que hauríem de fer, cadascú de nosaltres, per disminuir la situació de pobresa als països amb menys recursos econòmics?

Bé, això és una tesi doctoral. O un cent. Molta gent de bona voluntat a tot el món està treballant en aquest sentit. Per poder respondre de forma telegràfica, diria que necessitem implicar-nos molt activament en un canvi de model que giri els valors inspirats pel culte al jo i per l’ultraliberalisme, i ens descobreixi la importància dels assoliments col·lectius més enllà dels individuals. I que construeixi consciència planetària, per sobre de les nostres reduïdes visions casolanes, urbanes o tribals. Sona grandiloqüent però no ho és.

Una persona compromesa, hi neix o se’n fa?

Ni idea. Jo confio que la genètica, que determina tantes coses, deixi un marge a l’aprenentatge, sobretot en aquests assumptes. El bon exemple és contagiós. El dolent també, però encara més el bo.

Com a professional del món de la publicitat, quin és el missatge que creus que transmet Ulls del món a la societat del nostre entorn?

Que els ulls del tercer món són tan valuosos com els del primer, si no ho són més. I que darrere de la salut ocular estan en joc uns mínims de qualitat de vida, als quals avui tota la humanitat hauria de tenir accés i dret a gaudir.

Podries definir, amb un eslògan, la tasca de cooperació realitzada per l’entitat?

Deixeu-me que surti el professional a reivindicar que un eslògan s’ha d’estudiar molt per capturar en molt poques paraules assumptes complexos d’explicar i difícils de reduir. “Obrint els ulls al món”, que al principi em semblava molt comprometedor i un punt voluntarista, després de set anys em sembla un bon eslògan, ancorat en realitats ja inqüestionables. No l’he escrit jo. Crec que és del president. Nosaltres intentem que aquestes paraules transmetin la seva càrrega energètica en tot allò de què Ulls del món es val per comunicar-se amb la gent.