Cuina per als teus ullsSeguir una dieta saludable és cabdal per mantenir una bona salut general, però, sabies que, en el cas de la salut ocular, pot ajudar a prevenir malalties i a pal·liar-ne els efectes?

Segueix aquests consells i aconsegueix prevenir les principals patologies oculars.

Macedònia de fruites

Fruita

Tres racions diàries de fruita (vermella, taronja i groga) i dues racions de vegetals de fulla verda al dia (espinacs, cols, mongetes) prevenen el risc de patir per ull sec. La vitamina A que aporten és essencial per assegurar el bon funcionament de les glàndules lacrimals.

Salmó

Peix

Tres o quatre racions a la setmana de peix, especialment el blau, milloren el flux sanguini del nervi òptic. Consumeix tonyina, anxoves o salmó; els àcids grassos omega-3 que aporten tenen un paper de prevenció en la progressió del glaucoma.

Tomàquet

Hortalisses

Dues racions diàries d’hortalisses, com el tomàquet, la pastanaga o la carbassa, ajuden a prevenir les cataractes. Els carotenoides que aporta la provitamina A tenen un efecte antioxidant sobre la retina i el cristal·lí.

Taronja

Cítrics

Tres racions diàries de cítrics, com la taronja, la llimona, el kiwi o el pomelo, i de vegetals, com la coliflor o l’enciam, protegeixen de l’exposició del cristal·lí a la llum. La vitamina C que contenen afavoreix el descens de la pressió intraocular que provoca el glaucoma i l’àcid ascòrbic que conté aquest nutrient evita que el grau d’unes cataractes augmenti.

Cereals

Cereals, oli...

Entre quatre i sis racions diàries de pa, cereals i olis vegetals, com el d’oliva o gira-sol, eviten danys en la membrana cel·lular. La vitamina E que aporten actua com a antioxidant en la prevenció de cataractes.

Carn

Carn

Dues o tres racions a la setmana de carns magres de porc, vedella i pollastre asseguren la funció secretora de les membranes mucoses de l’ull. La vitamina B6 que aporten facilita el transport de la vitamina A fins a l’ull i evita patologies com l’ull sec.

Làctics

Làctics

Dues o tres racions diàries de llet, iogurts o formatge aporten àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga (omega-3 i omega-6) i zinc, antioxidants per a les cèl·lules de la retina humana.

Herbes i espècies

Herbes naturals i espècies

Incloure herbes naturals i espècies (com ara el julivert, l’alfàbrega, l’orenga o la farigola) en els àpats principals aporta vitamina C i E i magnesi, que són protectors de les membranes de les cèl·lules oculars i prevenen processos degeneratius d’envelliment precoç.

Llegums

Llegums

Dues o tres racions setmanals de llenties, cigrons o mongetes aporten vitamines A i B que faciliten i contribueixen al millor funcionament del metabolisme cel·lular dels epitelis oculars i de la retina.

Fruits secs

Fruits secs

De tres a set racions setmanals de fruits secs són una font d’àcids omega-3 per millorar la qualitat de la llàgrima i tenen un efecte antiinflamatori que beneficia els pacients amb l’ull sec, la majoria dels quals presenten inflamació en la superfície ocular.