Hernán  E.  Gras  va  fer  el  mes  de  juny  el  seu  primer  viatge  a  terres  bolivianes  com  a supervisor mèdic del programa  Ulls de Bolívia, càrrec que ocupa des de principis d’any. Ho va fer integrant una comissió  que tenia com a objectiu detectar les capacitats del personal sanitari local que la Fundació està formant des que va començar el projecte l’any 2003. Professional de l’Hospital Pediàtric Humberto Notti i l’Hospital Central de Mendoza, és el representant de la Fundació al nucli territorial d’Argentina i manté una estreta vinculació amb l’entitat,  que l’ha portat a integrar expedicions a Moçambic i Mali, a part de Bolívia.

Quina valoració fas de la comissió del juny a El Alto?

Va ser un viatge molt important per a mi ja que era el primer com a supervisor mèdic. Com a ocupant d’aquest rol, va resultar  interessant per a familiaritzar-me amb les necessitats dels metges que actualment treballen a El Alto a càrrec de les consultes muntades i finançades per Ulls del món.

Com han avançat els coneixements dels professionals bolivians des de l’inici del projecte?

Moltíssim, ja que des que la Fundació és a la zona s’han capacitat diferents oftalmòlegs, altres professionals han viatjat a Barcelona amb caràcter formatiu i s’han fet aportacions importants a través de les  videoconferències. Aquest sistema és una eina interactiva i molt interessant ja que, com en una classe en viu, els alumnes poden plantejar els seus dubtes a temps real.

Quins són els punts forts del seu treball i què els falta per aprendre?

La veritat és que estan bastant compromesos amb la Fundació i valoren la formació rebuda. Pel que fa a punts que s’han de millorar, parlaria de temes més tècnics i probablement faria referència a la cirurgia de cataracta per facoemulsificació.

En quin punt es troba actualment el projecte Ulls de Bolívia?

Segons la meva opinió, es troba en una etapa molt avançada, s’ha treballat molt i de forma ordenada, tot i que és molt ambiciós. Hem format oftalmòlegs des dels seus inicis que ja treballen en cinc consultes que no existien. En el futur immediat ens interessa aconseguir que El Alto tingui les seves cinc consultes i els seus dos quiròfans operatius al 100% amb metges oftalmòlegs nadius.

Quines diferències veus entre aquest programa i els altres dos que has pogut conèixer?

Treballar a Bolívia és molt diferent de fer-ho a l’Àfrica, on la logística és molt complicada. Desenvolupar activitats a El Alto, que està a 30 minuts de La Paz, que per més pobra que sigui és una capital, és més simple que estar a centenars de quilòmetres de l’aeroport més proper com passa a l’Àfrica.

Com s’explica la implicació dels professionals argentins amb els projectes d’Ulls del món?

A l’Argentina l’oftalmologia està molt desenvolupada i ser solidaris amb la nostra regió ens fa sentir bé amb un mateix i amb l’entorn. Al principi convocava col·legues amics per a aquestes missions però avui en dia em truquen de tot el país per participar-hi.

Què t’aporta ser voluntari de la Fundació?

Em fa tocar de peus a terra i veure el món de forma global, valorar el que tinc pel que fa a recursos i oportunitats. Em recorda que el saber el tenim com a préstec i que és la nostra obligació i llegat el fet de transmetre’l.