El Dr. Bamanta és el cap d’Oftalmologia de l’Hospital Sominé Dolo de Mopti, centre de salut de referència a la regió. Actualment, i gràcies al suport de la Fundació, està realitzant una formació semipresencial a l’Hospital Cheikh Anta Diop de Dakar, Senegal, per millorar les seves competències en atenció pediàtrica. Li queda únicament l’avaluació final per obtenir el Diploma Universitari en Oftalmopediatria; estudis que compten amb la col·laboració de l’Associació Ocularis i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Quan acabi està decidit a formar un equip capaç de tractar les malalties dels ulls dels nens i les nenes del centre i nord de Mali.

Per què vas estudiar medicina i què et va portar a especialitzar-te en oftalmologia?

Vaig estudiar medicina per la passió per curar. En el cinquè any em va fascinar el meu professor d’oftalmologia, qui em va convidar a fer la meva tesi al seu departament. Després de llicenciar-me, vaig treballar a un departament d’obstetrícia com a metge en pràctiques durant dos anys, però vaig mantenir la meva passió per la cura dels ulls. La formació en oftalmologia en el Centre Hospitalari Universitari IOTA va ser una gran oportunitat per a mi i no la vaig desaprofitar.

En què consisteix la teva feina diària a l’Hospital Sominé Dolo? Quines patologies són les més freqüents? Quin tipus de pacients venen a visitar-se?

Tinc una agenda bastant ocupada, especialment perquè soc l’únic cirurgià oftalmològic del departament. Els dilluns i dimecres es dediquen a la consulta de rutina amb programació dels casos quirúrgics. Opero els dimarts i dijous de 6 a 12 del matí i les tardes estan dedicades a la refracció, especialment per als infants. Els divendres realitzo cirurgies amb làser, activitats administratives i veig principalment infants, que també venen a consulta ordinària.

Atenem gairebé totes les patologies oftalmològiques perquè som un referent per al centre i tot el nord del país: cataractes, glaucoma, defectes de refracció, retinopaties, patologies oculars de l’infant, traumatismes…

Veig pacients de totes les edats i totes les patologies. Tinc molt bona col·laboració amb altres especialitats que em remeten pacients, segons sigui necessari.

Per què vas pensar a especialitzar-te en oftalmopediatria? Quin tipus d’atenció ocular requereixen principalment els nens i les nenes que arriben a la teva consulta?

Des que vaig fer la diplomatura d’estudis especialitzats en oftalmologia junt amb el Dr. Sylla, em sento atret per l’oftalmologia pediàtrica. Quan vaig arribar a Mopti també em vaig adonar del patiment dels infants i els seus pares per tenir accés a un especialista, que només es troba al Centre Hospitalari Universitari-IOTA. La posició geogràfica central de Mopti em permet cobrir aquesta regió i tot el nord de Mali, atesa l’absència d’oftalmòlegs pediàtrics.

Els infants arriben a la consulta per diversos motius, però els més habituals són les patologies de les parpelles, la conjuntiva i el sistema lacrimal, els trastorns de refracció i les patologies congènites. També les urgències oftalmològiques, les més freqüents de les quals són traumatismes.

Recordes algun cas d’algun nen o nena amb patologia que t’hagi impactat especialment?

Sí, per descomptat, una nena petita que tenia estrabisme convergent en ambdós ulls i que vam poder redreçar en col·laboració amb el meu assistent d’optometria.

Com creus que la formació que estàs acabant al Senegal millorarà l’atenció ocular infantil a la regió de Mopti?

Aquesta formació millorarà sens dubte la cura dels ulls del infants gràcies a la meva pròpia disponibilitat i proximitat. El que més millorarà és la plataforma tècnica en termes d’oftalmologia pediàtrica.

I tindrà un impacte real perquè les famílies podran accedir a un especialista per a la cura dels ulls del seus fills, sense haver d’esperar perquè els donin hora de visita ni desplaçar-se a Bamako.

Com valores el suport que has rebut de la Fundació Ulls del món per a la teva formació?

Molt bé perquè gràcies a aquest suport he pogut fer una formació que volia fer i en molt bones condicions.

Quin altre tipus de formacions creus que serien necessàries per millorar l’atenció ocular de la població de Mopti?

Un diploma universitari en patologia palpebral i conjuntiva i una formació en glaucoma i ortòptica.

Què caldria per erradicar la ceguesa evitable a Mopti? Com creus que la Fundació podria contribuir a aconseguir-ho?

L’erradicació de la ceguesa evitable implicarà molts actors com ara la Fundació, nosaltres (els tècnics) i la pròpia comunitat. La Fundació pot intervenir fomentant les activitats de masses, ja sigui mitjançant subvencions o de forma gratuïta, així com reforçant les capacitats dels nostres serveis, tant en recursos materials com humans.