Equip mèdic opera a una dona

El passat 4 d’abril, Ulls del món en coordinació amb el Comitè Nacional de Salut Ocular de Bolívia, va iniciar el segon dels quatre cursos de formació del Diplomat en Cirurgia de Cataractes que estan previstos per a aquest 2016 a l’Institut Nacional d’Oftalmologia (INO) de La Paz i que tenen com a objectiu capacitar els residents i oftalmòlegs del propi INO en la intervenció quirúrgica d’aquesta patologia ocular. El Dr. Duerksen, procedent de Paraguai, va ser l’encarregat de formar (essencialment a nivell pràctic) els 14 residents i els 3 oftalmòlegs que van assistir al curs. A més, els residents que no van poder participar-hi, van tenir l’oportunitat de seguir les sessions a través d’un sistema de vídeo instal·lat al quiròfan.

En aquesta ocasió, 25 pacients sense recursos econòmics van ser operats pels professionals de l’INO, sota la supervisió del Dr. Duerksen, i van poder recuperar la visió, com li va succeir a l’Ángela Patricia Aguilar, cega als 28 anys de l’ull esquerre per una cataracta posttraumàtica sorgida com a conseqüència d’un cop que es va donar fa quatre anys. Des d’aleshores, aquest greu problema ocular li havia impedit accedir a determinades feines, fet pel qual no havia pogut estalviar prou com per a assumir el cost d’una cirurgia ocular.

Gràcies a Ulls del món, l’operació de l’Ángela ha estat possible. “Ni en 10 anys hauria pogut estalviar per a la intervenció”, va comentar la jove, feliç i molt agraïda. El control postoperatori va confirmar la millora en la seva visió, fet que li permetrà estudiar Educació infantil per a poder treballar amb els nens, la seva gran motivació.

Com l’Ángela, moltes altres persones seguiran tenint l’oportunitat de millorar la seva visió i complir els seus somnis, gràcies a la intensa i eficaç tasca que Ulls del món realitza a Bolívia, amb el suport d’organitzacions com CBM, Repsol, FOAL, Light for the world i Técnicas Reunidas.