Amb la finalitat de reduir la desigualtat en l’accés de les dones als serveis oftalmològics de la província d’Inhambane, durant els mesos de març i abril Ulls del món va dur a terme diferents activitats, destacant dues accions organitzades en col·laboració amb la Xarxa d’Homes pel Canvi (HOPEM).

D’una banda, es van realitzar sessions de diagnòstic participatiu en les comunitats dels districtes d’Inhambane, Maxixe, Massinga, Vilankulos i Zavala, que van reunir diferents grups (líders comunitaris, membres de consells escolars, persones amb discapacitat visual, representants de les institucions i governs del districte…) per analitzar la vulnerabilitat dels drets de les dones en l’accés als serveis oftalmològics. Hi van participar 145 persones (85 dones i 60 homes) d’entre 19 i 79 anys. L’objectiu era estudiar les desigualtats en l’accés a l’atenció de la salut ocular per part de les dones, abordant temes com els seus drets o la seva participació en la presa de decisions.

Grup de persones en una sessió de diagnòstic participatiu

I d’altra banda, també es va mobilitzar a grups d’homes de diferents comunitats de Maxixe, Massinga i Vilankulos per realitzar xerrades sobre masculinitats positives i reflexionar sobre les desigualtats entre homes i dones en l’accés, atenció i tractament de malalties oculars. Aquesta activitat va reunir 58 homes d’entre 19-71 anys i, a més d’eliminar barreres socioculturals sobre els rols de gènere, es va incentivar la participació activa dels homes en la millora de la salut ocular de dones i nenes i el seu compromís d’involucrar d’altres homes en la mateixa ajuda cap a les seves parelles.

Aquests projectes d’Ulls de Moçambic compten amb el finançament de l’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament).