La cataracta és la principal causa de ceguesa a Bolívia i és reversible sempre que la població pugui accedir a una cirurgia oftalmològica de qualitat. Per això és tan important la tasca que realitzen els equips de terreny d’Ulls del món, que durant tot l’any visiten les zones rurals més allunyades i vulnerables en la recerca de persones sense recursos que necessiten cirurgia per tornar a veure.

La Fundació, a més de realitzar campanyes dirigides a sensibilitzar els estudiants sobre els bons hàbits de salut ocular i a capacitar als oftalmòlegs i professors en la identificació d’estudiants amb deficiències visuals del Departament de Tarija, també porta a terme la captació de pacients en municipis com El Puente, Padcaya i Tarija.

Pacients que poden ser tractats i operats posteriorment durant les comissions quirúrgiques que Ulls del món organitza a l’Hospital Sant Joan de Déu de Tarija. Concretament, al novembre va tenir lloc la darrera comissió quirúrgica de l’any. Cinc dies de treball intens, però amb resultats absolutament satisfactoris.

La comissió va reunir a institucions i professionals d’àmplia trajectòria en la lluita contra la ceguesa evitable: el Dr. Joel Moya (director de l’Institut Nacional d’Oftalmologia – INO), la Dra. Verónica Molleda (oftalmopediatra l’INO), el Dr. Marco Antonio Mareno i el Dr. Estanislao Titirico (Ministeri de Salut) i el Dr. Rainald Duerksen (president de Fundación Visión de Paraguai i assessor de CBM) acompanyat de l’oftalmòleg Dr. Franz Aroja. En total, van atendre a 256 persones i en van operar a 37 (17 dones i 20 homes).

De tots aquests casos, destaquen dos pacients que, per la seva edat, tenien moltes dificultats per desenvolupar-se en el seu dia a dia: Matías i Pacesa.

 

Matías Dols
La seva qualitat de vida havia anat deteriorant-se a causa de la pèrdua de visió. Li costava aixecar-se del llit per por a ensopegar i la seva activitat diària s’havia vist limitada per culpa d’alguns petits accidents. Matías va arribar molt nerviós a l’hospital però amb la fe posada en recuperar la vista. L’operació de cataractes, dirigida pel Dr. Rainald Duerksen, va ser un èxit. L’endemà, quan li van retirar la protecció ocular, li van caure unes llàgrimes mentre feia una abraçada d’agraïment a l’equip mèdic.

 

Pacesa Lupaty
Pacesa ja havia conegut la tasca d’Ulls del món un any abans. Però la seva por a quedar completament cega per l’operació de cataractes la va portar a postergar la visita, limitant cada vegada més la seva activitat diària. Fins que va arribar un moment en què va deixar d’anar al mercat perquè no distingia els autobusos. L’equip mèdic la va convèncer perquè s’operés, i així ho va fer el 19 de novembre. Quan el Dr. Duerksen li va treure el protector ocular i li va preguntar “¿Me puedes ver?’,  i ella li va respondre, mentre li pujaven els colors: ‘Sí, doctor, qué bonitos ojos tiene’.

A més de Repsol, el projecte Ulls de Bolívia compta amb el suport de CBM, Técnicas Reunidas, BNB i FOAL.