Des del 12 i fins el 26 d’abril se celebra la primera comissió mèdica de l’any al municipi d’El Alto en el marc del programa Ulls de Bolívia. La integren els oftalmòlegs sevillans Rubén Ángeles Figueroa i José Azogue, la infermera instrumentista Lelo Méndez, també procedent de Sevilla, i l’optometrista barceloní Rubén Darío Fernández. Tots ells són voluntaris molt vinculats a la Fundació i que coneixen de primera mà el projecte bolivià, amb el qual ja han col·laborat els últims anys.

La seva tasca sobre el terreny consisteix en dur a terme visites i intervencions quirúrgiques, principalment relacionades amb cataractes i oculoplàstia, a les persones amb problemes oculars que s’apropen a l’Hospital Municipal Bolivià Holandès. També tenen un important treball de formació, ja que enguany les comissions al país sud-americà potencien aquest aspecte.

D’aquesta manera, els doctors formen a través de sessions pràctiques a les dues oftalmòlogues del Servei d’Oftalmologia i als residents becats per Ulls del Món que estudien a l’Institut Nacional d’Oftalmologia. També està prevista una sessió teòrica sobre oculoplàstia. Per la seva banda, la Lelo Méndez comparteix els seus coneixements amb el personal d’infermeria del Servei d’Oftalmologia i amb les infermeres d’altres consultes d’El Alto, mentre que l’optometrista realitza formació en agudesa visual.

Aquesta és la primera de les tres comissions que enguany es desplaçaran a terres bolivianes; la segona està prevista per al mes de juliol i la tercera per a l’octubre. El programa Ulls de Bolívia es planteja com un projecte bianual per als anys 2008 i 2009, i té com a finalitat la creació d’una xarxa de serveis sanitaris que permeti ampliar geogràficament l’oferta d’atenció oftalmològica.