Activitats escolars de prevenció de la salut ocularA Bolívia, quan es va suspendre l’assistència a les escoles amb motiu de la pandèmia, Ulls del món va implementar un seguit d’accions articulades entre les pròpies activitats escolars, per contribuir a prevenir problemes oculars i fomentar la creativitat de les nenes i nens.

El confinament va provocar canvis importants en la seva rutina de vida familiar, educativa, d’oci i socialització. Per això, la Fundació va decidir aprofitar els missatges que difonia de prevenció de malalties oculars i Covid-19 per a promoure concursos escolars motivadors amb què poguessin desenvolupar habilitats d’autoaprenentatge.

El concurs es va organitzar en el marc del conveni interinstitucional que Ulls del món manté amb el SEDES Oruro i en coordinació amb la direcció i el professorat de les escoles beneficiades pel programa. Solta el lema “Aprèn per a crear, crea per a aprendre”, el concurs estava orientat a millorar els coneixements dels nens, nenes i adolescents en la promoció de la salut ocular i la prevenció de la Covid-19 a través d’expressions artístiques gràfiques i audiovisuals, com dibuixos, contes, cançons o jocs.

L'Estefani creant el seu joc didàcticHi van participar un total de 620 persones d’11 unitats educatives d’Oruro i es van entregar 27 premis que consistien en motxilles plenes de material escolar i diplomes de participació. L’entrega de regals es va realitzar amb la col·laboració de FOAL i CBM.

La Luciana i la seva obra de teatre

La Luciana Iveliz va ser una de les guanyadores. Té 9 anys i des de la pandèmia vivia amb els seus pares, germans, avis, tiets i cosins: 18 persones a la mateixa casa. La seva professora els va recomanar limitar el temps de televisió per no cansar la vista i seguir els consells d’Ulls del món. Així va ser com tota la família es va animar a participar al concurs escolar i dur a terme el projecte de teatre “El rescat de la Doctora Llum de la Bruixa Ceguesa”. La seva mare estava contenta perquè així van poder fer alguna cosa diferent i educativa en mig de tota la tristor de la pandèmia.

El joc de l’Estefani

L’Estefani Zabaleta té 7 anys, és una nena hiperactiva i estava angoixada perquè no volia quedar-se a casa. Però quan la seva professora va incloure a les activitats escolars la informació sobre les cures oculars i les mesures de prevenció, va ser una de les alumnes més participatives. L’Estefani va involucrar a la seva família, sobretot la seva cosina Alejandra, per crear un joc que expliqués de manera didàctica i divertida com rentar-se les mans amb freqüència, no tocar-se els ulls ni la cara i l’ús de la mascareta. Quan li van dir que havia guanyat un premi del concurs es va sentir immensament feliç.