A Bolívia, quan es va suspendre l’assistència a les escoles amb motiu de la pandèmia, Ulls del món va implementar un seguit d’accions articulades entre les pròpies activitats escolars, per contribuir a prevenir problemes oculars i fomentar la creativitat de les nenes i nens.

El confinament va provocar canvis importants en la seva rutina de vida familiar, educativa, d’oci i socialització. Per això, la Fundació va decidir aprofitar els missatges que difonia de prevenció de malalties oculars i Covid-19 per a promoure concursos escolars motivadors amb els que poguessin desenvolupar habilitats d’autoaprenentatge.

El concurs es va organitzar en el marc del conveni interinstitucional que Ulls del món manté amb el SEDES Oruro i en coordinació amb la direcció i el professorat de les escoles beneficiades pel programa. Solta el lema “Aprèn per a crear, crea per a aprendre”, el concurs estava orientat a millorar els coneixements dels nens, nenes i adolescents en la promoció de la salut ocular i la prevenció del Covid-19 a través d’expressions artístiques gràfiques i audiovisuals, com dibuixos, contes, cançons o jocs.

Hi van participar un total de 620 persones d’11 unitats educatives d’Oruro i es van entregar 27 premis que consistien en motxilles plenes de material escolar i diplomes de participació. L’entrega de regals es va realitzar amb la col·laboració de FOAL i CBM.

La Luciana i la seva obra de teatre

La Luciana Iveliz va ser una de les guanyadores. Té 9 anys i des de la pandèmia vivia amb els seus pares, germans, avis, tiets i cosins: 18 persones a la mateixa casa. La seva professora els hi va recomanar limitar el temps de televisió per no cansar la vista i seguir els consells d’Ulls del món. Així va ser com tota la família es va animar a participar al concurs escolar i dur a terme el projecte de teatre “El rescat de la Doctora Llum de la Bruixa Ceguesa”. La seva mare estava contenta perquè així van poder fer alguna cosa diferent i educativa en mig de tota la tristor de la pandèmia.

El joc de l’Estefani

L’Estefani Zabaleta té 7 anys, és una nena hiperactiva i estava angoixada perquè no volia quedar-se a casa. Però quan la seva professora va incloure a les activitats escolars la informació sobre les cures oculars i les mesures de prevenció, va ser una de les alumnes més participatives. L’Estefani va involucrar a la seva família, sobretot a la seva cosina Alejandra, per crear un joc que expliqués de manera didàctica i divertida com rentar-se les mans amb freqüència, no tocar-se els ulls ni la cara i l’ús de la mascareta. Quan li van dir que havia guanyat un premi del concurs es va sentir immensament feliç.