El 7 d’abril, dia en que va ser fundada l’Organització Mundial de la Salut (OMS), se celebra a nivell internacional el Dia Mundial de la Salut. Cada any es fa una crida a la mobilització al voltant d’un tema de salut específic, que sigui d’abast mundial. El tema de la campanya per aquest any gira entorn a la Cobertura Sanitària Universal per a totes les persones i en qualsevol lloc.

GIF

Des d’Ulls del món ens adherim a l’objectiu que es persegueix enguany: aconseguir que tothom tingui accés a serveis de salut essencials i de qualitat, en el moment en que els necessiti.

La Cobertura Sanitària Universal encara no és universal a tot arreu, encara hi ha llocs on l’accés als serveis sanitaris és difícil, malgrat que s’ha demostrat ser viable. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), la meitat de la població mundial no pot rebre serveis de salut essencials actualment. Gairebé 100 milions de persones es veuen sumides en la pobresa extrema i obligades a sobreviure amb només 1,90$ o menys al dia, perquè han de pagar els serveis de salut de la seva butxaca.

Aprofitant que les mirades es concentraran durant aquesta jornada en el dret universal a la salut, des d’Ulls del món volem dirigir les nostres cap al dret a la salut ocular i l’eradicació de la ceguesa evitable, i l’accés equitatiu, eficient i de qualitat a l’atenció ocular.

Les xifres sobre salut oftalmològica segueixen sent alarmants: segons dades de la IAPB (Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa), hi ha 253 milions de persones amb discapacitat visual a tot el món, de les quals 36 milions són cegues. El 89% d’aquestes persones viu en països d’ingressos baixos, en els quals el 75% dels casos de discapacitat visual i ceguesa són evitables o curables. Tanmateix, en gran part d’aquests països l’accés als serveis de salut encara no és asequible per a tothom, fet que dificulta el tractament i augmenta irremeiablement els casos de discapacitat visual.

No obstant, existeixen solucions comprovades i altament rendibles per eliminar les desigualtats d’accés als serveis oftalmològics. La IAPB, a través del nou Atlas de la Visió presentat el mes d‘octubre el 2016, fa un recull de dades i proposa solucions per corregir les iniquitats que donen lloc a aquesta injustícia social.

Per la seva part, la OMS ha impulsat el pla d’acció mundial sobre salut ocular 2014-2019, que té l’objectiu de reduir la discapacitat visual evitable com a problema de salut pública mundial i garantir l’accés de les persones amb discapacitat visual a serveis de rehabilitació. Aquest pla es basa en cinc principis fonamentals: l’accés universal i l’equitat, els drets humans, la pràctica basada en dades científiques, un enfocament basat en la totalitat del cicle vital i la potenciació de les persones amb discapacitat visual.

Per fer efectiu el dret universal a la visió, Ulls del món contribueix a fer que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics dels països pobres puguin rebre atenció oftalmològica de qualitat per part dels seus serveis locals de salut i a crear les condicions per disminuir la incidència de les patologies oculars a cada territori.

Per això, la Fundació dona suport als governs dels territoris amb els quals col·labora perquè adoptin mesures que facilitin la implementació de la cobertura sanitària de totes les persones, i que aquesta cobertura inclogui serveis oftalmològics i òptics, passant d’uns sistemes de salut concebuts al voltant de les malalties i les institucions, a uns sistemes de salut a l‘entorn de les persones i per a elles.