Actualment a Bolívia hi viuen més de 300.000 persones amb alguna discapacitat visual, una xifra que augmenta any rere any. I moltes d’aquestes persones pateixen més d’una discapacitat, però no reben per això més ajuts. Per això la implicació d’Ulls del món és fonamental perquè puguin rebre tractaments i suport.

En el dia a dia de la Fundació hi conviuen constantment històries de persones que necessiten ajuda i persones disposades a oferir-la. Persones amb discapacitats, com Anselma, i professionals que posen al servei dels seus pacients la seva capacitat i experiència, com la Gabriela.

 

La història d’Anselma Apaza

Al setembre vam participar en el taller de gènere del viceministeri d’Oportunitats i Justícia (Oruro). Allà vam conèixer a l’Anselma Apaza. Una dona de 50 anys de Sud Yungas (Mina Chojalla), una zona molt humil i amb una població amb escassos recursos per subsistir.

L’Anselma pateix una discapacitat física motora que li dificulta el desplaçament quotidià, però tot i així s’ha vist obligada a moure’s per diferents ciutats cercant treball i una millor qualitat de vida per a ella i la seva família.

Fa 17 anys, en un d’aquests viatges, l’Anselma va patir un accident que li va causar un trauma ocular i va provocar que, a poc a poc, anés perdent la visió. A més, a principis d’aquest any, després d’una cirurgia de cataractes amb complicacions, va perdre la visió de l’ull dret. Amb llàgrimes als ulls va acudir a nosaltres. Després fer-li una revisió ocular, vam comprovar que les seves diòptries a l’ull esquerre donaven una percepció de lluminositat, així doncs vam poder donar-li unes ulleres graduades per millorar la seva visió. Unes ulleres que li canviaran la vida, ja que ara pot desenvolupar-se amb més autonomia.

 

Gabriela Dalence, cirurgiana oftalmòloga

La Gabriela té 39 anys, és d’Oruro, i col·labora amb Ulls del món al departament de Tarija (Bolívia), una zona amb molt pocs professionals oculars.

A més dels seus 8 anys d’experiència en cirurgia oftalmològica, compta amb un llarg recorregut en el tracte amb persones amb escassos recursos, un fet molt habitual en aquestes zones. Actualment atén a més de 200 pacients i dedica especial atenció a promoure la importància de la salut ocular i la prevenció entre els més joves, perquè aprenguin quines mesures poden evitar futurs danys en la visió, minimitzant així els costos dels tractaments mèdics oftalmològics que arriben a ser prohibitius per a l’economia d’una família boliviana. I, tot i que les seves jornades de treball són llargues i cada dia viu situacions que commouen i emocionen, conclou el seu testimoni amb un somriure i amb una simple descripció de per què realitza aquesta tasca: “Em fa feliç”.