Des dels primers dies del mes d’agost, Salek Bouzid i Safia Abdelaziz es troben a l’Estat espanyol, en el marc de les activitats del pont de malalts que du a terme la Fundació Ulls del Món dins del programa Ulls del Sáhara.

 La Fundació Ulls del Món s’ha fet càrrec del trasllat d’aquests pacients a l’Estat espanyol després que dues comissions mèdiques desplaçades als campaments de refugiats sahrauís els primers mesos de l’any diagnostiquessin a aquests pacients una greu lesió de còrnia (concretament un leucoma corneal) i una amaurosis d’evolució ràpida, respectivament.

 Cap de les dues lesions podia ser tractada en les dependències quirúrgiques dels campaments i, per això, els responsables mèdics de les comissions van proposar l’evacuació dels malalts.

 El Sr. Bouzid es troba actualment acollit en la casa de malalts sahrauís de Barakaldo i ha estat atès pel Dr. Etxebarri, de l’Hospital Cruzes de la mateixa població basca. En aquest moment està en llista d’espera per tal que se li pugui practicar una queratoplàstia a l’ull esquerra.

 Per la seva banda, la Sra. Abdelaziz, acollida a la casa de malalts de Sabadell, s’està sotmetent a diferents anàlisis i proves prescrites pel Dr. Blasco, de l’Hospital del Vall d’Hebron per a tal de conèixer la causa (neuropàtica o retinopàtica) de la pèrdua de visió en l’ull dret.