Bamako formació

El passat 29 de setembre i fins al 8 octubre 2014 el Professor Franck Bacin, cap del servei d’oftalmologia del Centre Hospitalari Universitari Clermont-Ferrand a França, i voluntari d’Ulls del món, es va desplaçar per quarta vegada a Bamako per dur a terme una formació pràctica de la subespecialitat de retina a l’Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica (IOTA), amb l’objectiu de seguir capacitant oftalmòlegs i residents. Aquest Institut disposa des de l’any 2009 d’una unitat de retina posada en marxa per Ulls del món que, a part de la dotació dels equips i materials necessaris, va dur a terme la formació del primer retinòleg existent en tot el país.

La formació impartida pel Prof. Bacin va constar de dues sessions de consulta, durant les quals es van revisar trenta pacients i posteriorment es van realitzar tres sessions de cirurgia en les que es van realitzar 6 intervencions. Diversos pacients procedien de països veïns a Mali com Burkina Faso i Camerun, confirmant així el paper de IOTA com un centre de referència per a l’oftalmologia, i en concret per a la retina, a l’Àfrica Occidental.

A més el Prof. Bacin va impartir dues formacions post universitàries. La primera d’elles Atenció de la uveïtis posterior a petició del IOTA i la segona Cirurgia de la màcula, que va ser proposada pel propi doctor amb l’objectiu de sensibilitzar els participants en les possibilitats d’aquest tipus de cirurgia.

El Prof. Bacin va expressar la seva satisfacció pels avenços experimentats per l’equip del IOTA i va posar de manifest que un pacient amb despreniment de retina atès pel personal del IOTA a dia d’avui té pràcticament totes les possibilitats de recuperar la visió.

El programa Ulls de Mali compta per al 2014 amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Fundació Probitas, Fundació Jesús Serra, Fundació Roviralta i Fundació Girbau.