El supervisor mèdic del programa Ulls de Bolívia, José Juan Martínez Toldos, ha encapçalat la comissió formativa que la Fundació Ulls del Món ha organitzat de l’1 al 8 de novembre al país sud-americà. El Dr. Martínez Toldos, que ha estat acompanyat per la infermera instrumentista Maria Carmen Regaño, ha dut a terme dues sessions dirigides al personal sanitari local.

En la primera d’elles, ha transmès coneixements sobre la retinopatia del prematur, una patologia que suposa el desenvolupament anormal dels vasos sanguinis de la retina en els recent nascuts i, en la segona, ha realitzat un curs bàsic sobre vitrectomia, una intervenció ocular que consisteix en eliminar el gel vitri malalt o alterat.

Aquesta formació presencial s’ha completat amb l’organització d’un curs per videoconferència sobre uveïtis, que s’ha desenvolupat en tres sessions, els dies 30 i 31 d’octubre i 6 de novembre. El curs, dirigit als professionals bolivians de l’Institut Nacional d’Oftalmologia, s’ha centrat en el diagnòstic i tractament d’una patologia que comporta la inflamació de la úvea, làmina situada entre l’escleròtica i la retina, que aporta la major part de subministrament sanguini a la retina.

Les sessions han anat a càrrec del Dr. Ricardo Casaroli, secretari del Comitè Mèdic de la Fundació i coordinador de les activitats de formació, el Dr. Àlex Follonosa, oftalmòleg que exerceix a l’Hospital de la Vall d’Hebron i la Dra. Laura Pelegrin, professional de l’Institut Clínic d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.